Obrnuta pita s koprivom

27/06/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada odete u prirodu, ne naiđete samo na svice u ogromnim brojevima, već i na poneki jestivi zeleniš. Svuda oko nas, a opet ne plizu da se pecnemo, raste kopriva. Čita, bez duvanskog dima, jer u blizini vodi samo mali put do naše i okolnih kuća. Pa je tako Jugoslav ujutru, posle kupanja u 5 u bazenu, obišao dvorište i namabavio nam koprivu koju smo “tutnuli” u šakšuku (KLIKNI ZA RECEPT), ali i u pitu koju smo potom spremali.

Ponela sam pakovanje kora sa heljdom od kuće, kao i Boshov Maxo Mix, bez njega ne putujem. Sir, kajmak i jaja smo uzeli na putu do kuće. Jedino problem je bio to što smo imali samo jedan pleh, koji su već zauzeli bataci, pa sam pitu morala da spremam u šerpi. Već smo to jednom radili u lajvu i Saša kaže da pita tako i najbolje ispadne.

Šerpu sam dobro namazala svinjskom mašću pa jednu koru stavila po dnu, ali tako da se krajevi penju uz šerpu. Dve kore sam odvojila sa strane, za uvijanje.

Elem, prvo uključite rernu na 250 stepeni da se lepo zagreje dok spremate.

Potrebno vam je:

  • 1 pakovanje kora
  • 8 jaja
  • 600 gr sira
  • 300 gr kajmaka
  • 2 – 3 šake koprive
  • So samo ako sir nije slan
  • Mrvica kisele vode
  • Mast i voda za premazivanje pite

Jaja umutite što penastije pa rukama dodate isitnjen sir i kajmak. Sve lepo umutite. Masnoća nije potrebna jer će je kajmak pustiti. Ako smesa bude pregusta dodajte malo kisele vode.

Koprivu treba držati rukavicama da se ne biste opekli. Operite je malo pa zalijte vrelom vodom da izgubi “oružje”. neka stoji malo u vodi pa je izvadite i iseckajte

Cepajte kore rukama, umuljajte u smesu pa u šerpu preko one prve kore. I tako dok sve ne popunite i potrošite materijal. Sa poslednje dve kore zatvorite pitu, lepo je ušuškate sa strane, izbušite viljuškom po površini i pravac rerna. A pre rerne, pardom, gornju koroci premazati mešavinom masti i vode. Smanjite temperaturu na 220 stepeni i pustite da se peče oko 45 minuta.

Pita će lepo da nadoće u šerpi, prva kora će malo da pocrni, al nema veze, uvek može da se skineko ne voli, jer ispod ima još jedna kora.

Kada bude gotovo, stavite neki veliki tanjir preko šerpe i prevrnite je. Pita bi trebalo da ispadne na tanjir ako ste šerpu lepo zamastili.

I dobićete jednu lepu, pravilnu tortu, koja može savršeno da se seče.

O, slatka, mala, izvrnuta torto.

Pogledajte Pidžama party u prirodi i naučite par vežbi za zatezanje tela:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2258750311043642/

Prijatno!

PS1. Ako ne nađete koprivu, stavite bilo koji zeleniš

PS2 Ako ste pridržavate strogih pravila restricije, umedto kajmaka pojačajte sir i dodajte neku masnoću

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 Ostavite komentar