Predlog nedeljnog jelovnika za hrono ishranu (2)

04/05/2015

Dorucak sa azdajama2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Možda bi nedeljni jelovnik mogao da postane tradicija. Meni nije potrebno puno vremena da ga napravim, a mnogima uvek fali ideja šta bi mogli da jedu. Jelovnik ne mora u potpunosti da se prati, zamenite jela koja ne volite ili sastojke. Ovo je samo za ideju

One koji se prvi put susreću sa shrono ishranom savetujem da prvo pročitaju sledeće tekstove:

Šta je hrono ishrana

Šta znači restrikcija u hrono ishrani

Nekoliko saveta za početnike

Zašto je važno da jedemo na 5 sati ako hoćemo da mršavimo

Doručak bi trebalo da bude najobilniji i da sadrži ugljene hidrate, proteine i masti. Sveže povrće može da se jede i ujutru ali u malim količinama. Za ručak i večeru je već druga priča i može normalno da se jede.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Kuvano povrće nije toliko popularno i trebalo bi da ga bude manje u tanjiru od proteina. Ali to opet ne znači da sa meseom treba preterivati. Meso može da zameni riba ili pečurke. Večera bi trebalo da bude što laganija sa što manje masti i ugljenih hidrata. A to znači da se uveče jede manje masno meso, riba, belanca, ponekad pečurke. Uz takav protein bi trebalo jesti zeleno i belo povrće.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Hleb, testenine i žitarice jedemo samo ujutru.

DORUČAK RUČAK VEČERA
PONEDELJAK Mafini sa heljdom, jaja na oko Musaka i zelena salata sa limunovim sokom i maslinovim uljem Belo pileće sa pireom od kelerabe
UTORAK Brza pita od spanaća Piletina sa lažnim krompirom,  salata Omlet od belanaca iz rerne
SREDA Tanka lepinja, suhomesnato i ajvar Salata sa ramstekom Punjene pečurke
ČETVRTAK Soda hleb sa puterom i šunkom Crvena čorba od šarana (možete pored nje i pečen šaran), i salata Čorbica sa koprivom
PETAK Brzi hlepčići i kajgana sa mladim lukom Teleće rolnice sa prokeljom, pored salata Salata sa tunjevinom
SUBOTA Lepinje sa kiselim mlekom i guakamoli sos Pileći gulaš,  salata pored Salata sa grilovanim mesom (umesto piletine, stavite ćuretinu)
NEDELJA Kačamak od ječmenog brašna Špikovana jagnjeća butkica, salata Pastrmka sa zelenom salatom



23 komentara

  1. To je to . Sad treba samo krenuti. Ja ću postepeno.
    Prvo ću krenuti sa onim da jedem u odrđeno vrijeme i da izbacim ugljkohidrate i slatko.
    Meni je bitno samo da krenem. Kad počnem onda ću je dotjerivati i težiti prema tome da uvodim sve onako kako piše.
    Neću moći drugačije nego postepeno i što bliže.

  2. Da li moze za rucak testenina od dozvoljenog brasna sa sitnim sirom od kravljeg mleka, ako nisam u restrikciji? Naravno sa povrcem i salatom

    1. Ne bi trebalo. Zato što je i sir protein, a njih ne mešamo sa ugljenim hidratima (pasta) za ručak i večeru, samo za doručak. Van restrikcije pastu možete samo sa povrćem. Ili da napravite pastu od tikvica, moj favorit, i da jedete sa sirom, mesom, pavlakom….šta vam padne na pamet.

  3. da li rucak moze da se napravi i jede recimo 2-3 dana zaredom ,takodje mislim i na veceru.Komplikovano mi je svaki dan razlicito da spremam zbog manjka vremena.Hvala

    1. Može naravno. Obroci bi trebalo da budu što raznovrsniji ali niko od nas nema previše vremena. I ja čseto spremim nešto za dva dana.

  4. Negde sam procitala da pastrmka ne bi smela za veceru, pa me zanima da li je to tacno? Vidim da je ovde u meniju! Kakva je situacija sa oradom i brancinom?

  5. Smeta li gvoždje u ampulama kojim se često dopingujem i šumeći vitamin C. Piše 8 jaja nedeljno. U predloženim jelovnicima ima malo jaja. Piše tri puta nedeljno mlečni proizvodi. Da li to znači ako jedem kajmak za doručak, da sam jedan bonus iskoristila? Šta znači belo i zeleno povrće za večeru? Meni je malo zamorno da spremam sva ova lepa predložena jela, pa sam orijentisana na grilovano ili bareno meso za ručak sa svežim povrćem ili barenim. Je l to ok? Šta od povrća da skuvam za supu koju bih jela za ručak? Može li se koristiti kocka za supu?

    Puno pozdrava za čudesnu gospođu Anu!

    1. Možete da uzimate vitamine i minerale ako vam fale ali gledajte da u preparatima nema šećera. sve šumeće tablete imaju. U predloženim jelovnicima uvek stoje dva doručka sa jajima. Koliko ćete ih pojesti zavisi od vas. Ja jedem po tri uvek. Takođe, u jelovnicima budu peciva u koja takođe idu cela jaja. Tako da manje više stignu taj broj. Ali neće biti smak sveta ako neke nedelje pojedete manje, neke više od tog broja. Ako ste zdravi naravno. Kajmak spada u mlečne proizvode, ako njega jedete to je iskorišćen dan :). I ovi jelovnici su više smernice da vidite šta sve može. Što se mene tiče, možete bareno i svaki dan.
      Kocku za supu nemojte, stavite prirodne začine. Od povrća može sve osim onog koje kuvanjem drastično menja glikemijski indeks kao što su šargarepa ili celer. Krompir naravno ne jedemo.
      I, hvala na lepim rečima.

  6. Tek treba da pocnem sa hrono ishranom, pa imam gomilu pitanja. Ne boj se, necu te odmah zasuti 😀
    Elem, u vezi sa prethodnim pitanjem na ovoj stranici (od Marijane Nincic):
    1.Sta je belo povrce? Pitanje ti je verovatno glupo, ali bih te zamolila da nabrojis neko belo povrce sa naseg podneblja. Ako si o tome vec pisala na sajtu, molim te da postavis link;
    2. Da li sam dobro shvatila ovo za sargarepu i celer (posebno me zanima celer): ove dve namirnice mogu da se jedu iskljucivo sirove? I da li od celera dolazi sve u obzir: i list, i stabljike i koren?
    3. Da li, npr, za veceru uz grilovanu piletinu mogu da jedem obaren koren persuna ili pastrnaka?

    Naravno, sve ovo me zanima za period restrikcije.
    Hvala unapred i svako dobro!

    1. Celer, na primer, spada u belo povrće. I može sve da se jede. U belo povrće spada i karfiol, luk, bela repa, pečurke, komorač, praziluk, a mislim da se i keleraba vodi kao belo. povrće koje kuvanjem drastično menja glikemijski indeks uglavnom jedemo sirovo, pa tako i celer, šargarepu i cveklu. Posle restrikcije može povremeno da se jede i kuvano samo ne preterivati.
      Koren peršuna i paštrnjak takođe drastično menjaju GI, pa nisu preporučljivi u restrikciji.

  7. Cekajte, ovde vidim obroke za dorucak, rucak i veceru, a negde sam procitala da je obavezna i uzina. U svakom slucaju super su recepti, svaka cast!

    1. Ovi jelovnici treba da vam posluže kao smernice, ne morate slepo da ih se pridržavate. Napravila sam ih da vidite koje sve opcije postoje. Ali ono što meni prija, možda neće vama. Pa bi bilo dobro da osluškujete telo i sami sebi prilagođavate, prateći osnovna pravila.

  8. Ja sam vec bila na hrono ishrani ali sam prekinula ,vratila sam par kg sad ne znam da li ima poente opet da idem ispocetka. Da li cu imati bilo kakav rezultat…Izvinjavam se ako pitanje nije na mestu.

  9. Ana,
    Da li su u restrikciji dozvoljena povrca kao sargarepa, cvekla, paradajz, luk, s obzirom da ona sadrze secer?

    1. Skoro da ne postoji namirnica bez šećera, odnosno ugljenih hidrata. Poenta je da se maksimalno smanji unos dodatog šećera. I takođe se preporučuje da se namirnice koje drastično menjaju glikemijski indek kuvanjem jedu sirove. to se odnosi na šargarepu i cveklu.

  10. Da li mogu svaki dan da veceram neku ribu iz konzerve sa krastavcem paradajzom i zelenom salatom? Hvala Vam unapred na odgovoru

Ostavite komentar