Kuva i piše: Ana Ćubela Za ječmeno brašno kažu da jača …
Dosadili su mi stari ukusi pa sam napravila novi miks hleba.
- 300g ražanog brašna
- 100g speltinog
- 100g heljdinog
- pola šolje semenki (lan, susam, golica, suncokret)
- 4 kašike maslinovog ulja
- kašičica soli
- prašak za pecivo,
- malo sode bikarbone
- 500 ml mlake vode
Pecite ga pokopljenog sat vremena na 200 stepeni. Onda ga otklopite i pecite još desetak minuta otklopljenog da bi se uhvatila lepa korica.
Da li treba da odstoji pre pečenja, ili ga pečeš kao lepinje, čim se umesi?
Ovaj hleb je stajao nekih dvadesetak minuta dok sam nešto završavala po kuhinji
U cemu se pece ako treba da bude poklopljeno? Da li je dovoljna alu folija?
Ja imam vatrostalnu činuju sa poklopcem pa pečem u njoj. Takođe, možete da koristite i ono zemljano posuđe sa poklopce. A ako nemate ništa od toga, onda folija. nema druge
Evo da se i ja javim i zahvalim za sve ove recepte, ideje, objašnjenja, koji su tako velikodušno podijeljeni sa nama. Na hrono sam prešla prije tri sedmice i već sam “istočila” tri kila tekućine koja se tako tvrdoglavo zadržavala u tijelu. Uz to sam i raspoloženija! Nego, gledam ove recepte za hljebove i većinom se brašno miješa sa kiselom vodom, ili se dodaju jaja. Ja ne znam jesam li pogriješila, ali sam prvi hljeb napravila sa dozvoljenim vrstama brašna, dodala sjemenke i šačicu grubo sjeckanih badem, sodu biakrbonu i sve to “zakalamutila” sa kiselim mijekom. Hljeb je ispao tako dobar da su me jedva zapale tri kriške.
Ja u hlebove ne stavljam ni jaja, ni mlečne proizvode. To ponekad stavim u lepinje ili mafine. Sve što u sebi ima mlečno je lepše, ali to ne može da se jede svaki dan. Mlečni proizvodi su ograničeni na 3, maksimalno 4 puta nedeljno. I tada ne možete da jedete jaja ili neki drugi mlečni proizvod.
Na hi sam vec nekih mesec dana i mama mi mesi hleb. Kad god umesi ubaci suncokret pecen i lan unutra, sutra dan mi pozeleni onako kao da je budjav. Samo suncokret i deo oko njega. Sta se desava? Zbog cega je to?
Osidacija. Dešava se ponekad, posebno ako u hleb ide soda bikarbona.
Ana, možeš li da napišeš veličinu pleha u kome pečeš ovu količinu hleba? Hvala 🙂
Polomljena vatrostalna činija 😀 Ali mislim da je ostao poklopac negde pa ću ga naći da izmerim.
Počela hrono po Vašim uputstvima-sve pohvale i zahvalnost na posvećenosti? ali nisam krenula od restrikcije…ne želim da mršavim,samo zdrava ishrana. Doručak u 08 pa računam..htela bih voćnu užinu pre ručka- da li je to ok?
Užina bi trebalo da ide posle ručka, ali ne odmah. idealno bi bilo 3 sata
Recite mi molim Vas, kako da očuvam hljeb, peciva i slično od sušenja? Napravila sam jedan danas po Vašem receptu, koji sam pronašla tu, i nakon gotovo deset pokušaja, napokon sam zadovoljna, i brašnom i kako je ispao, ukusan je, međutim ostavila sam ga u krpi i sav se osušio i počeo mrviti, kako da ga sačuvam da bude imalo mekan pa da ga mogu koristiti par dana?
Ako je počeo da se mrvi to je verovatno od vrste brašna. Hlebovi se najviše mrve od ovsenog, ne znam da li ste i koliko stavili baš tog brašna. Hleb možete da stavite u krpu pa u kesu.
Postovana Ana,
Upravo mesim ovaj novi hleb i kad sam dodala vodu prilicno mi je redak,tj nije onako forma da testo stavim na radnu plocu. Da li direktno ide iz cinije u tepsiju?
Hvala Vam na svemu 🙂
Iz činije u tepsiju. Ne treba da bude retko kao za palačinke, već mnogo gušće ali ne može da se umesi vekna.