Da li znate da je prošlo čak 2 godine od kada sam prvi put uključila …

Kuva i piše:
Ana Ćubela
Sednem za kompjuter, otvorim program za ubacivanje tekstova na blog, i šlogiram se. Programer mi ubacio svašta nešto novo, ne znam na koju stranu da se okrenem. Krenem da kuckam, brišem, pišem, ubacujem fotografije, one neće, psujem, pa opet, pa psujem, pa….. E, Miloše, Miloše….. Na svu sreću sam ga dobila odmah da vrati sve na staro dok malo ne uđem u štos. Malo sam vam iskukala da znate zašto tekstovi kasne.
Ali sad smo tu, sve po starom, pa guramo dalje dok ja ne savladam novo gradivo.
S obzirom na to da je božićni post u toku, uvek spremamo nešto novo posno. Tako smo ove nedelje pravili paštetu od prosa.
Pogledajte kako smo pravili paštetu i svašta nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/515637379166856/
Sneža i ja smo u subotu sele na kafu i počele da nabrajamo šta sve može da dođe u obzir pored heljde, a da ima neki specifičan ukus koji bi bio dobar za namaz. Kada smo stigle do prosa, upalila nam se sijalica iznad glave, kao u crtanim filmovima.
Potrebno vam je:
- 80 gr prosa
- 1 konzerva tunjevine
- List lovora
- Dva sušena paradajza
- Kašika sušenog crnog luka
- Polovina kašičice slatke mlevene paprike
- Polovina ljute mlevene paprike
- Polovina kašičice bibera
- Polovina kašičice morske soli
- 1 dcl paradajz sosa
- 1 kašičica senfa
Proso uveče dobro operite, u više voda, sve dok se ojavljuje bela pena. Zatim nalijte vodu i ostavite ga preko noći. Ujutru tu vodu prospite, nalijte sa 2,5 dcl sveže vode i skuvajte. Biće jako brzo gotovo jer će preko noći dosta omekšati. U vodu stavite list lovora, dve kriske sušenog paradajza, kašiku suvog crnog luka, po pola kašičice slatke i ljute paprike, bibera i soli.
Ostavite ga na ringli da upije svu vodu. Izvadite lorber, odnosno lovorov list, stavite proso u blender, dodajte tunjevinu, paradajz sos i senf. Izblendirajte, probajte i, ako vam nešto fali, dodajte još začina.
Potpuno nov i zanimljiv ukus. Taman da nam nikad ne bude dosadno.
Prijatno!
Pročitajte još:
20 zanimljivih posnih jela koja treba da probate