Poklonjena ukupno tri paketa.
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Pre izvesnog vremena sam počela da pravim testeninu od integralnog brašna, i mogu vam reći da to nije nimalo jednostavan posao. Makar dok ne naučiš šta može, a šta ne može od oblika da se napravi. Ovom prilikom sam odlučila da spremim njoke. Stavila sam speltino brašno pola integralnog, a pola mekog. Kako su za mene testenina i sir neodvojivi pojmovi, morala sam da se potrudim da je napravim bez jaja, pa sam kao vezivno sredstvo koristila psilijum.
Za ove njoke vam je potrebno:
- 250 grama integralnog speltinog brašna,
- 250 grama mekog speltinog brašna,
- 1 kašika psilijuma,
- 1 kašičica soli (ja sam koristila himalajsku),
- 250 ml vode
- 3 kašike maslinovog ulja.
Sjedinite suve, a zatim dodajte mokre sastojke. Mesite testo otprilike deset minuta dok ne dobijete homogenu jufku. Nauljite je. Obrazujte valjak. Podelite ga na 4 dela.
Od svakog razvijte u rukama dugačak valjak širine 3 centimetra. Zatim nad jednom krpom makazama secite njoke širine centimetar, pritom izričito vodeći računa o tome da se ne dodiruju, jer se vrlo lako slepe tako da ih ne možete razdvojiti.
Kada ste završili, ostavite ih da se prosuše i spremajte odmah nakon toga (količina je dovoljna za četiri odrasle osobe) ili ih zamrznite. Možete ih spremati za doručak ako ste u restrikciji uz bilo koju kombinaciju ili vanrestriktivno, za ručak. Ali tada ne možete jesti mlečno, eventualno malo parmezana.
Za sos od povrća za dve osobe vam je potrebno:
- jedna glavica crnog luka,
- nekoliko čenova belog luka,
- 4 manja paradajza,
- 2 paprike,
- 2 srednje tikvice,
- začini (so, biber, majčina dušica, origano, mlevena paprika).
- Polovina od ukupne količine pripremljenih njoka.
Osim ovog vam je potrebno i 4 kašike kiselog mleka, malo narendanog kačkavalja i 4 maslinke. U restrikciji se ne mešaju dva mlečna proizvoda, niti se jede kačkavalj. Ali možete staviti svežu mocarelu, samo kiselo mleko, sir, fetu…
Ispržite luk i beli luk na srednjoj vatri, zatim ogulite paradajz i naseckajte ga u sos, dodajte kockice paprike i tikvica. Kada se sos izdinstao, dodajte začine – po kašičicu svega.
Njoke skuvajte u dubljem tiganju ili šerpici u kojoj je provrela voda i u koju ste stavili malo soli i ulja. Kada ih stavite u kipuću vodu, one će potonuti, a posle izvesnog vremena isplivati na površinu. Smanjite na srednju vatru i kuvajte tako još 5–7 minuta. Servirajte u tanjir najpre njoke, zatim dodajte dve kašike kiselog mleka.
Izmešajte. Stavite pola sosa, narendajte kačkavalj (ukoliko niste u restrikciji) i ukrasite sa dve maslinke na vrhu. Prijatno!
Šta se od tečnosti stavlja u testo za njoke i koliko?
Piše samo ulje, a 3 kašike mi ne deluje dovoljno na 500 gr brašna…