Kuva i piše: Ana Ćubela Mislim da ne postoji domaći …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Dundari su vrsta njoki – prave se od rikota sira sa dodatkom ili griza ili brašna od griza, ili samo brašna. Ja sam ih isprobala svakakvih, ovako pravljeni njoki (kad se izbegava krompir) su najbolji i najmanje tvrdi. Veličinom su veci od klasičnih. I dalje nisu vazdušasti i mekani kao klasični, ali su dovoljno ukusni da se zanemari konzistencija.
Ova varijanta je recept sa Amalfi obale, nadaleko čuvene po limunovima.
Za i vise nego dovoljne 4 porcije, potrebno je:
- 250 gr rikote
- 225 gr griza od spelte (hvala sponzorima sto su ga doneli iz Srbije, ovde ih nema)
- šaka parmezana (za restrikciju preskočite)
- prstohvat soli
- jedno belance (može i jedno manje jaje ako ćete složeno jelo)
Umešati testo, doraditi na dasci – potrebno je jako malo brašna da se doradi , ne više od kašike… Podeliti na četiri dela i svaki deo razvući u malo deblji valjak i iseći na otprilike osam komada. Prevući preko daske za njoke , ili viljuške da se naprave rebra.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Kuvati u kipućoj slanoj vodi. Čim isplivaju na površinu, gotovi su i idu u sos.
Sos se pravi za dva minuta i počnite da ga pravite čim stavite dundare u vodu.
Potrebno vam je 50 grama putera, sok od pola limuna, izrendana kora od pola limuna, malo vode u kojoj se kuvaju dundari. Sve to dobro izmešati na tihoj vatri. Dodati dundare kada su skuvani i dodati dve kašičice milerama.
I to je to. Prijatno.
PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA