Piše i kuva: Kuvam Po Kućama Evo mog prvog posta na proslavljenom blogu HronoKuhinja! I …
Kuva i piše:
Robert Denić
Sastojci:
– 2 čaše ražanog brašna ( plastična čaša od kiselog mleka )
– 3 paradajza srednje veličine
– malo seckane slanine
– malo svežeg bosiljka
– kašičica ulja
– so i biber
U šerpicu sam sipao 2 čaše vode i sačekao da provri. Onda sam sipao brašno i varjačom pomešao da se sjedini. Sačekao da se prohladi, stavio testo na radnu površinu posutu brašnom, nekoliko puta umesio a onda formirao loptu koju sam podelio na 2 dela.
Od oba dela napravio ‘zmijice’ i sekao da njoke budu dužine 2cm. Njoke sam prvi put pravio i mislim da sam trebao ‘zmijice’još malo da istanjim i to čisto radi estetike.
Svaku sam zarolao lagano po viljuški da liče na one kupovne.
Šerpu sam napunio vodom, sačekao da provri i ubacio njoke. One su gotove kad isplivaju na površinu ali sačekao sam još minut pre nego sam ih ocedio i izvadio iz šerpe.
Sos: Paradajz sam oljuštio, iseckao sitno i ubacio u tiganj sa malo ulja. Posolio,pobiberio, dodao bosiljak i dinstao na srednjoj temperaturi nekih desetak minuta dok tečnost ne počne da isparava. Onda sam ubacio njoke, promešao i krčkao ih u sosu samo par minuta. Sipao u tanjir, posuo seckanom slaninicom i to je to…
Prijatno.
Play:
Pozdrav,
Jelo je za dorucak i vazi za period restrikcije?
Super clanak, hvala na receptu 🙂
Da, ovo je doručak
Probao sam da ih napravim ali kada sam ih stavio da se kuvaju raspali su se!! Šta da uradim???
Koristio sam 100% raženo brasno, možda je trebalo ona mesavina sa belim iz radnje?!
Ne koristimo brašno sa belim. Javiće se Robert. Možda je to brašnpo koje ste vi imali bilo prekrupno mleveno.
Kako su se raspale Strahinja? Ja sam takodje koristio ražano brašno. Ne znam kog tačno proizvodjača al je takodje 100%. Da li ste koristili tačnu meru: 2 čaše brašna u šerpicu sa proključalom vodom. Vode takodje 2 čaše? Testo treba da bude kao na slici, meko da može da se oblikuje? Gde se dogodio problem?
Da li ste dobro sjedinili brašno kad ste ga ubacili u šerpicu sa ključalom vodom? Ako se tu brašno nije dobro sjedinilo onda bi se raspadale ali to bi videli kad ste formirali njoke. Nije mi jasno kako se dogodilo pa ako nije problem opišite postupak ili je mo6da do brašna….
Da , sve sam uradio prema receptu i lepo sjedinio brasno , ali mi se čini da je prekrupno mleveno brasno, zato sto sam kupio domaće brasno sa pijace. Sve vreme je masa bila suviše gnjecava.
Strahinja, meni je takodje masa bila ‘gnjecava’. Kad sam loptu formirao skroz je bila ‘gnjecava’. Pokusajte sledeci put da malo vise brasna pospete po radnoj povrsini i kad izvadite iz serpe, samo ga malo preko tog brasna umesite,bukvalno ga nekoliko puta rukama umesite. Nema veze sto je gnjecavo,bitno da se onda ne lepi za ruke. Kad formirate zmijice, slobodno ih formirajte lagano preko malo pobrasnjane povrsine i onda isecite njoke. Mislim da ce to da odradi posao.
P.S. Posto jako volim njoke-probacu uskoro da ih napravim i od neke druge vrste brasna-cisto da budem siguran dal ce ispasti kako treba pa cu vam javiti a vi slobodno javite kad ih sledeci put pravite da vidimo kako su ispale. Sve cemo da uradimo da ispadnu savrsene 🙂 🙂 🙂
Meni su se takodje raspale, probacu neku drugu varijantu, ne znam
Sad cu ponovo da probam 🙂
Odlicno su se formirale ali su se ipak raspale u vodi 🙁
Dali moze za rucak?
Mogle bi van restrikcije ali tada bez ikakvog proteina.
I meni su se raspale?