Nešto kao fritata sa pancetom i tikvicama

08/10/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Za fritatu kažu da je italijanska verzija španske tortilje. U pitanju je gust i mekan omlet od jaja u koji možete da dodate šta god vam se dopada. ili šta već imate u frižideru. Može da se pravi sa bilo kojim povrćem ili suhomesnatim ili čak mesom.

Tradicionalno se sprema sa krompirom, ali moram da priznam da je u toj verziji nikad nisam probala, čak i pre hrono ishrane. Što je čudno, jer sam veliki obožavalac krompira i mislim da ne postoji način na koji ga ranije nisam spremala. Osim, eto u jednom velikom i mekanom omletu. Takođe, fritata se obično pravi u livenom tiganju. Prvo se peče na šporetu a zatim se ubaci u rernu pod gornji grejač  da se lepo ispeče i sa gornje strane.

Ja sam taj prvi deo ovog puta izostavila jer sa kao hobotnica u kuhinji pravila milion stvari. Pa sam umesto tiganja koji može da ide u rernu, koristila kalup za tortu.

Pogledajte šta sno sve napravili i poslušajte mini koncert koji smo imali tom prilikom:

 

 

I, kao i sva dobra jela, verovatno je prvi put slučajno napravljenja jer je naka žena u Italiji ili nekom drugom delu sveta odlučila da počisti ostatke hrane.

“Hm, šta nam je ostalo. Jaja, koja su uvek bila jeftina ali kvalitetna namirnica, možda neka paprika, paradajz, malo krompira, luka, začina…..”.

Negde sam pročitala da je ljudi ujutru jedu kao odličan lek za mamurluk. Masti uvek dobro dođu 😉 . Ali sam jedan deo izmenila. Ono što nikad ne ide u fritatu jeste brašno. Ali htela sam da napravim kompletno jelo uz oje ne mora da ide hleb. I možda će me sada neka italijanska baka prokleti do sedmog kolena, ali u kuhinji treba eksperimentisati.

Potrebno vam je:

  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna (koristila sam ovseno)
  • 100 gr Kosmajska pancete
  • 1 srednja tikvica
  • 1/2 crvenog luka
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • Malo maslinovog ulja
  • Začini po ukusu, bukvalno možete da stavite šta želite

Prvo iseckajte pancetu na sitno pa je malo propržite sa sitno sečenim crvenim lukom. Svaka slanina je uvek lepša kada se pre pečenja malo zareši.

Umutite jaja, dodajte so i polako brašno. Tikvicu narendajte, malo posolite pa ocedite od viška vode. Onako rukama, samo je dobro ispritiskajte. Ubacite je u jaja. Namastite kalup za tortu, ubacite smesu i po vrhu pospite pancetu sa crvenim lukom.

Ubacite u zagrejanu rernu i pecite desetak minuta na 220 stepeni. Treba da ostane mekana a ne prepečena. I uživajte.

Prijatno!

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 



Ostavite komentar