Nemački crni hleb

11/06/2016

 

Nemacki crni hleb 10 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Već duže vreme mi se jede neki jak, taman ražani hleb. Kako nikako nisam uspela da ga napravim na uobičajeni hrono način, pribegla sam ovoj nemačkoj metodi pečenja beskvasnog hleba. Kako se originalan Pumpernickel hleb peče predugo, 24 sata na 100°C, uz svega tri sastojka, ražano brašno, vodu i so, mnogi su dodavanjima drugih sastojaka pokušali da smanje dužinu pripreme, ali i da dobili specifičan ukus ovog hleba.

Takođe se vremenom u receptu ovog hleba našao i udeo belog brašna (pogotovu na anglosaksonskim području), kako bi zbog njegove glutenske strukture bolje narastao, a neki proizvođači mu čak dodaju i kvasac. Ja sam se odlučila da u testo dodam kašiku sode bikarbone, da ne bi bio slepljen i da malo ubrzam proces pečenja i stavila sam speltino brašno u manjoj meri u odnosu na ražano. Vi možete koristiti i integralno pšenično. Takođe, s obzirom na to da mnogi dodaju ječmeni slad u ovaj hleb, koji se ne koristi u hrono ishrani, ja sam tu slatkoću nadomestila rogačem, onim fino mlevenim, iz DM-a.

U posudu za suve sastojke pomešajte:

  • 300 grama ražanog brašna,
  • 200 grama integralnog speltinog brašna (umesto speltinog možete staviti integralno pšenično),
  • 3 kašike ražanih mekinja,
  • 1 nepunu kašiku soli,
  • 1 kašiku sode bikarbone,
  • 1 kašiku kima.

U posudi za vlažne sastojke pomešajte:

  • 530 mililitara tople vode,
  • 3 kašike mlevenog rogača rogača,
  • ½ limuna,
  • 3 kašike maslinovog ulja.

Nemacki crni hleb 2 s
Kada ste sjedinili obe smese pojedinačno prespite vlažne sastojke u suve. Dobro umešajte spatulom. Dobićete smesu nalik vlažnom morskom pesku (idem na more uskoro, pa su mi sve asocijacije morske).

Nemacki crni hleb 3 s

Ostavite je malo da odmori. Dovoljno je i pola sata. Zatim je prespite u kalup za pečenje hleba, nauljen maslinovim uljem ili obložen pek papirom. U posudu (ja sam koristila isto kalup) nalijte vodu i stavite u rernu pored hleba.

Nemacki crni hleb 5 s

I to će malo ubrzati proces pečenja. Pecite 3 sata na 150°C, sat i po prekriveno folijom, a sat i po bez.

Nemacki crni hleb 9 s

Hleb koji se dobije je savršen. Spolja hrskav, iznutra mekan, ni previše suv, a nikako ne gnjecav.

Nemacki crni hleb 1 s

Ukus je jak, a u zavisnosti na to na šta se fokusirate sladak ili slan.

Nemacki crni hleb 7 s

U restrikciji možete da se sladite njime za doručak, a vanrestrikcije parče hleba može da vam posluži kao užina, uz rastopljenu čokoladu sa malo kokosovog ulja, milerama i šake višanja. ;-). Ali ne često.



1 komentar

  1. Postovanje,
    Moze li nesto da zameni mekinje i ako ne mogu li bilo koje ili je bitno da budu ražane?
    Hvala unapred

Ostavite komentar