Ne štedite na doručku!

22/10/2014

zasto-je-dorucak-vazan

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ko ne želi da doručkuje, za njega nije hrono.

Verujem da ste milion puta čuli da je doručak najvažniji obrok. I znate šta, vaše mame i bake su bile u pravu, i jeste najvažniji. I treba da bude najjači. Prilagodite ručak i večeru koliko želite, ali za doručak nemojte da štedite. Ali nemojte štedeti na kvalitetnim sastojcima. Nije sve u količini, već u bogato organizovanom obroku. U suprotnom ćete osetiti glad između obroka. Ali i ne samo to.

Prema tvrdnjama nutricionista, eliminacija doručka je najgoro mogući potez kada je ishrana u pitanju, jer jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti i to vrlo intenzivno.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ako ujutro preskačemo obrok, nakon noćnog stvaranja masnoća, umesto da dodje do jutarnjeg oslobadjanja rezervi, uz veliku aktivnost hormona kortizola, naše telo, naprotiv, nastavlja sa skladištenjem, jer je zabrinuto što nema novog unosa hranjivih supstanci.

Meni je u početku bilo teško da se naviknem na ozbiljan doručak. Tek sam se uhodavala sa hrono ishranom, pratila šta drugi jedu koji su mnogo duže od mene u toj priči i ponekad preterivala. Spavalo mi se posle jela i sva sam bila teška. Ali taj osećaj je veoma brzo prošao. Jer sam prilagodila količine hrane sebi. A i namirnice koje jedem. Znam posle čega brzo ogladnim, a posle čega ne. Dokle god postoji nešto masno u tanjiru, ali kvalitetno masno, osećaj gladi se ne javlja brzo. A i da iskontrolišem šta ću jesti dalje u toku dana, jer nemam napade gladi. Potrebu za hranom osetim tačno pred ručak, četiri do pet sati nakon doručka.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

I trudim se da imam protein u tanjiru. I masti.  Osećam se bolje u toku dana, posebno kada jedem masniji sir ili jaja. A to izgleda nema veze samo sa osećajem sitosti, već i sa osećajem zadovoljstva.

Nedavno sam naišla na tekst o istraživanju koje je sprovedeno u Americi, na University of Missouri-Columbia. I prema njihovim nalazima, dobar doručak, a posebno onaj bogat proteinima, utiče na nivo dopamina u mozgu. A dopamin je između ostalog zadužen za osećaj zadovoljstva. Po njima, oni koji jedu takav doručak, imaju daleko manje želja sa grickalicama, a posebno manju žudnju za slatkišima kasnije u toku dana. Za razliku od onih koji preskaču doručak i koji se u toku dana prejedaju da bi postigli isti taj osećaj.

I ne štedite na doručku.

Pogledajte predloge za doručak.

 

 4 komentara

 1. Smemo li da pojedemo i nešto slatko za doručak? Znam da se ne preporučuje, ali koji je razlog da za doručak ne spremimo npr. četiri palačinke od kojih ćemo jednu namazati džemom? Koliko škodi ta jedna?

  Blog je sjajan, inače. Srdačan pozdrav.

  1. Zato što se u restrikciji ne konzumira slatko, posebno ne ujutru. Van restrikcije možete da pojedete neka palačinku sa džemom u kojem nema šećera već ima fruktoze.
   U restrikciji možete da imate sladak deo doručka sa rogačem, kakaom, stevijom….Potražite recept na blogu za Bebi dol kuglice

 2. Da li je problem ako je dorucak u podne? Ja sam tinejdzer pa uglavnom lezem oko 3-4 ujutru a ustajem oko podne. Ako ustanem ranije, obicno nemam ni malo apetita da nesto pojedem. 🙁

  1. Jeste problem. Nema veze da li si tinejdžer ili ne 🙂 Gledaj da većinom dana ustaješ ranije, doručak najkasnije u 11, najbolje pre 10. Onda kada ustaneš kasnije, a to može samo ponekad, ručaš. I zar ne ideš u školu ako si tinejdžer?

Ostavite komentar