Napravite svoje kiselo mleko. Ali malo drugačije

12/01/2018

Kuva i piše:
Jovana Ivanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Nakon ovih udarnih novogodišnjih praznika, prijelo mi se nešto baš lagano… Naravno, kiselo mleko je u takvim situacijama uvek odličan izbor.

Krenula sam sa klasičnim pravljenjem, skuvala mleko ( 1,5 litar ). Kupujem sveže domaće mleko na pijaci. Ostavila da se blago prohladi, pripremila čašu kiselog mleka – onu veću – mislim da je 400 ml -u posebnoj činijici, gde sam ga izmešala sa par kutlača mleka…i tada mi je sinulo!!! Zašto da ne probam da ga aromatizujem?!

Odmah sam krenula ka bosiljku, pošto mi je on možda čak i omiljen začin, i otkinula listova za puuunu šaku. Oprala, iseckala na krupno i ubacila u mešavinu mleka i kiselog mleka. Potom sam rešila da dodam i djumbir u celu priču. Ubacila sam dve kašičice djumbira u prahu i sve baaaaaš dobro izmešala. Pokrila posudu krpom, pa poklopcem, zavila u dve veće krpe i ostavila da se na sobnoj temperaturi zakiseli preko noći.

Jutros je usledilo potpuno oduševljenje kada sam ga isprobala!!! Ukus fenomenalan, tako su se lepo stopili bosiljak i djumbir sa kiselim mlekom, da nemate pojma!!!

Isprobajte obavezno, nećete se pokajati!!

 P.S. Pretpostavljam da se aromatično kiselo mleko može napraviti i sa suvim bosiljkom ukoliko nemate trenutno svež. Ili sa nekim drugim biljem, po izboru. Budite kreativni.Ostavite komentar