Pored krekera često se jedeu za doručak u Skandinaviji
Nanin hleb je jedan od najukusnijih hrono hlebova koje sam probala. I, ako pratite recept, uvek uspeva.
• 400gr speltinog brašna
• 100gr ječmenog brašna
• 500ml mlake vode
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 kašike semenki golice
• 2 kašike semenki suncokreta
• 2 kašike mlevenog lana
• 2 kašike susama
• 1 prašak za pecivo
• 1 kašikica sode bikarbone
• 1 kašikica sol
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
• U posudu sipati brašno i so i pomešati smesu, dodati semenke, prašak za pecivo i sodu i opet promešati smesu.
Nakon toga dodati maslinovo ulje i vodu.
Smesu mešati oko 5 minuta dok se ne umuti. Smesa će biti prilično žitka, ne brinite, takva i treba da bude.
Umešenu smesu ostaviti minimum 2 sata da stoji.
• U vatrostalnu činiju na dno stavite papir za pečenje (ili namazite uljem), smesu sipajte u činiju, poklopite i stavite u rernu.
Rernu tad uključite na 250 stepeni i hleb pecite sat vremena
Da li ova količina (400 gr speltinog + 100 gr ječmenog) brašna, može da se iskombinuje npr. kao 200 gr speltino + 200 gr ječmeno + 200 ovseno brašno ili neki miks od po 100 gr (raženo,…)? Kako li bi tada ispao ovaj hleb? U svakom slučaju pravim večeras pa ćemo videti kakav će hleb da ispadne!
Nova sam u hrono ishrani i interseuje me da li hlebovi za koje ste dali recepte mogu da se peku u mini pekari umesto u rerni?
Sigurno. Ali nikad nisam koristila mini pekaru pa ne znam da vas posavetujem 🙁
2 kašike mlevenog lana – menjati čime u slučaju netolerancije na lan?
Odnosi se i na ovaj recept ali i na mnoge druge na Vašem neverovatno poučnom i inspirativnom blogu.
Povećajte količinu drugih semenki. Mada te dve kašike ništa ne znače na ukupnu smesu, tako da možete samo da ih izbacite. Ne verujem da će se mnogo pomeriti “odnos snaga” u testu 🙂 .
Obicno mijesam speltu i ovseno brasno. Hleb je u rerni i imate moj pozdrav.
Još nisam probala ovaj hleb sa ovsenim brašnom. Koliko ga stavljate?
I ja sam nedavno pocela sa Hrono i jako mi se svidjaju recepti svaki dan probam nesto novo pa me interesuje za ovaj Nanin hleb ako ga ostavimo duze da stoji treba li se prasak za pecivo i soda staviti odma ili naknadno pre pecenja i treba li i limun kao kod drugih hlebova HVALA unapred na pomoci
Uvek stavljam posle fermentacije, bude mnogo bolji hleb.
greskom sam umeste jecmenog stavila ovseno brasno,hleb je divan!!
Poštovana,
Od nedavno smo shvatili da mužu smeta prašak za pecivo-ima gorušicu od bilo čega sa praškom za pecivo.. Pa ga zamenim kašičicom soda bikarbone+kašičica limunovog soka ili sirćeta.
Da ti mogu tako i kod pripreme Hrono hleba?
I, ako može tako, da li kod ovog recepta moram onda dulpu količinu soda bikarbone?
Hvala unapred!
Nemojte sirće, ali možete sodu sa limunoim. Na pola kilograma brašna ja stavim 1 punu kašičicu sode ili dve ravne. I tri ili četiri kašičice limunovog soka.
Sme li u restrikciji nanin hleb?
Sme.
Moj hleb je u rerni, stavim šolju i po speltinog brašna a pola ovsenog(pola šolje), pored sjemenki uvijek dodam malo kima, suvog pešuna,tucane ljute paprike,,,,,,
Hleb je odlican. Da li je normalno da mi popuca gore? Pravila sam ga nekoliko puta i uvek isto. Sve je po receptu 🙂
Dešava se, ja volim kada popucaju malo, izgledaju rustičnije.
Može li bez vantrostalne činije, kako bi se ispekao u regularnom plehu?
Može naravno.