Namaz sa renom i hleb sa čijom

05/01/2017
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Posle dužeg vremena, juče sam svratila do pijace. Nije imalo bog zna šta da se vidi ili kupi. Uglavnom badnjaci na sve strane, suvo voće, krompir… Spremaju se ljudi za Božić. Ali sam našla nekoliko stvari. Pre svega koren rena kojeg nema cele godine, a najlepši je kad ga svežeg rendate. Pa sam napravila jutros namaz sa njim.

Namaz sa renom i cijin hleb s

Potrebno vam je:

  • 100 grama milerama
  • štapić rena (10 cm otprilike, ali i to je varljivo)
  • prstohvat morske soli
  • 1/2 veze mirođije
  • 5-6 crnih maslina
  • limunov sok po želji

Koliko ćete rena narendati zavisi od njegove ljutine. Ovaj nije bio posebno ljut pa sam mogla malo više da stavim. I uvek rendam na najsitnije rendetu. Mirođiju iseckajte što sitnije a masline an kockice. Sve promešajte sa mileramom, dodajte malo morske soli i limunovog soka ako volite kiselo. Mislim da bi u ovaj sos dobro išlo i par kapi balzamika.

U kući nisam imala crvenog luka, zaboravila sam juče da ga kupim, ali ako vi imate, dodajte i njega, sigurno će se dobro složiti sa svim ukusima.

Uz ovaj, po malo ljut namaz je odlično išla pršuta i hleb sa čijinim semenkama. Prvi put sam probala takav hleb kada sam ga pravila za moj kuvar “Hrono peciva”. Do tada sam čijine semenke probala samo u slatkišu. Iako je najbolje da se semenke koriste sveže, kao i većina stvari, dobre su za peciva koja se se prave sa brašnim koja se teško povezuju. U dodiru sa vodom stvaraju želatinastu masu koja poveće takva brašna. Postoje dva načina da to uradite. Možete da stavite cele semenke u smesu sa brašnom i vodom i da ostavite da stoji. One će s vremenom nabubreti. Ukoliko nemate vremena da čekate da one nabubre i da se testo fermentiše, semenke možete da sameljete u običnom mlinu za kafu. Tako će mnogo brže apsorbovati vodi i napraviti žele koji povezuje.

Ovaj hleb nisam pravila, već sam ha videla u pekari “Hleb i kifle”. Nisam ni znala da su izbacili nov hrono hleb. Pa sam odlučila da ga probam. Korica je malo tvrđa, ali se hleb odlično seče i ne mrvi se uopšte. U sebi ima i prosenog brašna, ali uopšte ne gorči.

Namaz sa renom i cijin hleb 2 s

Ako nekoga zanima ceo sastav, evo ga ovde:

Namaz sa renom i cijin hleb 4 s

Prijatno!

 

 

prOstavite komentar