Namaz sa peršunom

28/06/2015

Namaz od persuna 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Peršun je verovatno najpoznatiji začin, ima ga cele godine i ne košta mnogo. Ali ga većina ljudi koristi uglavnom kao ukras, ne razmišljajući o njegovim zdravim svojstvima.

 

Da li ste znali da je svež peršun jedan od najboljih izvora vitamina C? Ali više od vitamina C ima vitamina K, ali i dosta vitamina E. Zbog folne kiseline se smatra hranom za srce. I služi kao prirodan diuretik za izbacivanje viška vode.

Kad god imam priliku koristim ga svežeg. u salata, preko jela, supe….ali jedini način da unesem veću količinu peršuna, a da nemam osećaj da pasem travu, jeste kroz različite namaze i soseve. Kada prelivam meso, jednostavno ga sameljem u blenderu sa limunovim sokom, maslinovim uljem i malo belog luka. Ali kada ga pravim za doručak, onda se već potrudim.

Za ovaj namaz vam je potrebno:

 • Veća veza peršuna
 • 1 čen belog luka
 • polovina šake badema
 • 1 kašika sira (najbolji je mlad koziji)
 • malo soli
 • maslinovo ulje
 • limunov sok

Badem bi trebalo da prethodnu noć potopite u vodu. Ujutru ga procedite i skinite kožicu koliko možete. Stabljike peršuna odstranim, a onaj razbarušeni deo ubacim u blender sa ostalim sastojcima. Nisam stavljala tačne mere za maslinovo ulje i limunov sok jer to zavisi od čoveka do čoveka. Neko voli kiselije, neko ne. Dodajte par kapi pa probajte. Ako vam nije dovoljno kiselo, dodajte sok dok ne budete zadovoljni. Isto važi i sa maslinovim uljem. Počnite od kašičice. Sto ljudi, sto ćudi, a o ukusima ne vredi raspravljati.

Namaz od persuna 1 s

Namaz od peršuna sam stavila na onaj hleb koji uvek uspeva. Ovo mu je bio drugi dan. I dalje svež, ne truni se, lepo se seče…..odličan!

Prijatno!2 komentara

 1. Koje su dimenzije pleha/kalupa u kome pecete hlebove?
  Ja ih obicno razlijem u okrugli pleh pa ispadnu kao pogaca. 🙂
  Sada hocu da kupim neki kalup pa me zanima velicina.

  1. Veće hlebove i ja tako pečem, ove manje u malom kalupu za hleb. Pogledaću dimenzije posle, ali ti kalupi su standardni.

Ostavite komentar