Namaz od jaja

07/12/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Pašteta ne mora da se pravi samo od mesa ili ribe, može i od jaja. Onda kada vam se nešto mekano maže na hlebMožete da je napravite i dan ranije i da držite u frižideru.

A u maloj posudi može da se ponese i na posao da se tamo doručkuje. Samo da jaja ne budu dugo u putu.

Iako imaju malo kalorija, jaja su bogat izvor proteina i puna su važnih sastojaka, posebno vitamina D, B12 i selena. Od svih izvora proteina, jaja su najbogatija zbog svoje kombinacije aminokiselina koja je ključna za razvoj dece i adolescenata.

Potrebno vam je jako malo sastojaka ali bi bilo dobro da stavite kapare pošto oni ovom namazu daju baš dobar šmek. Ukoliko nemate kapare možete da pokušate sa par zelenih maslina.

Potrebno vam je (po osobi)

  • 2 – 3 kuvana jaja
  • 1 kašičica kapara
  • šaka bebi spanaća
  • Prstohvat morske soli
  • Sok od 1/2 limuna
  • Manja kašika maslinovog ulja
  • Mrva senfa

Maslinovo ulje ima jak ukus i miris i to nekim ljudima smeta. Meni ne, ja trpam maslinovo ulje u sve i svašta jer ga obožavam. Ponekad mi se čini da bih mogla samo njega da jedem, onako sa malo belog luka i začina.

Visok nivo antioksidanasa pronađenih u jajima znači da pomažu i u sprečavanju razvoja očnih bolesti.Ujutru dobro zasite pa mogu biti ključna i za mršavljenje jer ljudi nemaju potrebu za grickanjem posle doručka i dodavanjem različih gluposti u tanjir.

Ako vama smeta jak miris u ovaj namaz možete da stavite neko blaže dozvoljeno ulje, kao što je laneno. Ili čak ulje od koštica grožđa. Ja ga baš i ne koristim ali je zbog neutralne boje i mirisa zgodno za pravljenje namaza.

Jaja skuvajte tvrdo pa ih oljuštite i ubacite u blender. Dodajte ostale sastojke i sve sameljite do paste. Senfa nisam dodavala mnogo, samo sam malo istisnula iz tube, veličinu nokta otprilike. Dijon senf je jak i nisam htela da njegov ukus preovlada u namazu. Ukoliko je potrebno dodajte još malo ulja i limuna.

Gvožđe u žumancetu jajeta adekvatno je gvožđu u mesu. Nivo njegovog iskorišćavanja je izrazito velik, pa se jaje preporučuje svim onima koji su skloni čestim anemijama.

Hleb sam isekla na kriške. Pardon, ne hleb već pogaču koju sam napravila pre neki dan. Malo sam ih prepekla u tiganju i namazala paštetom od jaja. I baš je prijao doručak.

Isprobajte!

Da li želite da dobijate obaveštenja sa bloga Hrono kuhinja?Ostavite komentar