U Hrono kuhinji ponovo kuva Ružica Ruz. Iako ima problem sa telefonom i fotografijama, nema …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Razljevuša je, kao što joj samo ime kaže, razlivena pita. I odlična je ako ujutru želite da napravite nešto jako brzo, a jako ukusno.
Može da se pravi sa bilo čim, osnova su jaja i brašno. Najviše volim da je pravim s tikvicama ali možete sa bilo kojim povrćem ili mešavinom povrća. Jedino je lepša ako je to povrće narendano ili barem jako sitno naseckano.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Za nju vam nije potreban neki poseban pleh, već samo pek papir, a može da se razlije i u onom osnovnom plehu koji stiže sa rernom. I ne brinite da li će se razliti kako treba – hoće. Što tanje, to bolje.
U nedelju sam baš tako htela da je razlijem, da samo pustim smesu da pada pa dokle stigne. Ali sam poklekla u poslednjem trenutku i napravila je iz dve ture, a zaista nije bilo potrebe.
U videu možete da pogledate kako je smesa otprilike izgledala:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1663478083721642/
Treba da bude što ređa, ne baš kao za palačinke, za mrvicu gušća. I što je manje brašna u igri ona će biti mekša i vazdušastija. Ne preterujte s njim.
Ovog puta je nas troje bilo na doručku, pa sam prilagodila mere. I malo sam je začinila, jer smo svi ljubitelji takvog zalogaja.
Potrebno vam je:
- 5 jaja
- Oko 7 kašika (ali ne nekih gigantskih) ječmenog ili nekog drugog brašna
- Prstohvat ili dva morske soli
- Prstohvat ili dva bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1, 5 kašičica praška za pecivo
- 1 srednja tikvica
- 1 ili 2 struka mladog luka
- 1 dcl maslinovog ulja
- 1 kašika pavlake (opciono, može a ne mora)
Tikvicu operite, skinite krajeve i narendajte. Malo posolite i ostavite da pusti vodu.
Jaja umutite baš penasto, dodajte začine i prašak za pecivo, ulje, a zatim i brašno, kašiku po kašiku. Na kraju, rukama dobro ocedite tikvice, dodajte njih, naseckan mlad luk i sve promešajte. Ja sam na kraju ubacila i kašiku pavlake i grubo promešala tako da je u nekim delovima razljevuše pavlaka bila baš vidljiva.
Ne zaboravite na Pidžama party sledeće nedelje (13. maj). Ne samo što će biti velika jutarnja žurka u drugom gradu, već ćemo izvući pobednika u humus igri koji će dobiti veliki paket: termo torbu punu različitog Ribella humusa, suhomesnato od tune – Tunino, kuvar “Posna hrono kuhinja” i odličan ceger. A za dva učesnika same Pidžama žurke, odnosno za one koji budu komentarisali, biće obezbeđena i dva manja poklona
Ako ste u restrikciji, pavlaku možete i da preskočite, mi nismo pa je umešamo u pite svako malo. Izlijte smesu u pleh i stavite u zagrejanu rernu. Moja je bila na 210 stepeni. Sve zavisi od jačine rerne. Neće joj biti potrebno više od 10 minuta da bude gotova. Ne treba da se presuši, treba da ostane mekana i sočna.
Mi smo uz nju jeli buđolu, kuvana jaja, dobro začinjena, i još malo tvrdog sira. Ali kao što rekoh, nismo u restrikciji, a Pidžama party je ipak žurka.
SAVET: Ukoliko koristite ražano ili heljdino brašno, stavite ih manje nego ječmeno jer više upija tečnost, razljevuša neće biti tako mekana.
Ne piše koje ulje i koliko ide ?
Dodala sam 🙂 Slučajno ispalo, stavite 1 dcl
Kolika bi trebalo da bude debljina kad se razlije? 🙂
Što tanje, recimo pola prsta. Da se kašikom razmaže smesa ali da se ne vidi pek papir
??