Najlepša slana torta: Rođendanska mega filija

30/09/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

I tako smo juče proslavili 5. rođendan bloga. Bilo je tu uspona i padova, nagrada, neprospavanih noći, mnogo kuvanja i lepog druženja. I što je najbitnije – puno zadovoljnih čitalaca koji su ovde pronašli svoj sistem ishrane, recepte, podršku i utočište.

Na hrono ishrani sam bila nekih šest meseci kada sam odlučila da napravim blog, jer sam već tada imala veliki broj pratilaca na društvenim mrežama. A kako sam celog života radila u velikim medijima zapitala sam se što ne bih imala i svoj mali medij. To je nešto što znam da radim pa zašto ne bih napravila hobi koji me ispunjava. I korak po korak, hobi je postao posao koji mi je doneo mnogo uživanja, mada i muke, otvorio nova vrata i poglede na svet, i dao mi slobodu da budem sama svoj gazda.

Zbog ovakvih slavljeničkih dana vredi imati dobru mašineriju u kuhinji, a ja sam izvlačila svu Bosch tešku artiljeriju:

Pre pet godina na današnji dan sam proveravala analitiku na svakih deset minuta da vidim koliko ljudi čita ono što sam napisala. Želela sam da uspem ali me je u isto vreme obuzimao strah – da li će se ljudima dopasti ono što radim. Prvi dan sam imala 2.000 poseta, sledeći dan 3.000, a petnaestak dana kasnije čak 30.000 poseta u jednom danu. Tada sam znala da sam uradila pravu stvar i da treba da verujem svom instiktu.

Evo nas pet godna kasnije, blog je za ovo vreme posetilo više od 6,5 MILIONA ljudi, bilo je skoro 18 miliona poseta i više od 51 miliona otvorenih strana. Mašala!

Pogledajte kako smo proslavili 5 godina bloga:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/974014389609420/

 

U nedelju smo, na dan startovanja, organizovali Pidžama party u slavljeničkom duhu. I na vašu želju napravili savršenu slanu tortu, 100% hrono slatku tortu, ali i posni potaž od pečuraka jer ste tako hteli, spanakopitu, rupičast punjen plavi patlidžan i mirišljav sos.

A za početak ide recept za slanu tortu.

Nisam želela da je pravim sa klasičnim palačinkama jer je teško postići da bude ravna i savršena kao slatka torta. Pa sam se odlučila za filiju. Ona se pravi sa smesom malo gušćom nego za palačinke i kajmakom. Ali sam želela da je učinim zanimljivijom pa sam dodala Kosmajska pancetu i mlad sir. Vi možete da napravite koju god želite kombinaciju. A kako sam jurila da postignem visinu i da ima dovoljno torte za sve prisutne, iskoristila sam jako puno smese. Vama ću dati mere za neku manju količinu, pa povećavajte ako i vi budete imali društvo. Barem je ovu smesu lako napraviti. Ili dodavati. U videu možete da vidite da sam tri puta mutila jer sam hleta još materijala. Što znači, ako vam zafali samo na brzinu smutite još.

Potrebno vam je:

  • 3 jaja
  • Oko 18 kašika brašna
  • 200 ml mineralne vode
  • 300 ml obične vode
  • Dva do tri prstohvata morske soli
  • 3 kašike maslinovog ulja

Za fil:

  • 150 gr kajmaka
  • 200 gr mladog sira (opciono)
  • 120 gr Kosmajska pancete (opciono)

 

Ovo je svakako komplikovano jelo za one koji su u restrikciji jer se mešaju jaja i mlečni proizvodi (mada to pravilo nema veze sa mršavljenjem) ali i takva jela mogu da se jedu samo ređe, jednom u desetak dana ili dve nedelje. Ovog puta sam koristila speltino brašno, a prvi put kada sam je pravila za kuvar “Hrono peciva” stavila sam tri vrste brašna, po šest kašika heljdinog, ražanog i ječmenog. Zapravo, možete da koristite bilo koje brašno jer se ove palačinke ne izlivaju u tiganj već se smesa izlifa preko filova i stavlja u rernu. Znači, nema pojazni od kidanja ili pucanja.

Uzmite kalup za tortu, mada može i bilo koja okrugla šerpa, ali u kalupu ispadne baš pravilna okrugla torta. Dobro ga namažite po dnu i sa strane. Možete mašću a možete i uljem. Sipajte po dnu smesu, ne previše, taman da se pokrije dno pa pravac za grejana rerna. rešetku podignite što bliže gornjem grejaču i ubacite kalup. Kada kora bude ispečena, a biće brzo, stavite preko nje kajmak u grudvicama, pa zalijte ponovo smesu pa opet u rernu ispod gornjeg grejača. Pogledajte u videu kako izlivam, filujem i pečem. Pa kada se ta kora za peče ponovo fil i nov red smese, pa opet rerna. I tako dok ne postignete željenu visinu, odnosno količinu. kod mene je ovog puta išao red kajmaka, pa red sira sa pancetom, pa kajmak, pa tako redom. Na poslednju smesu sam dodala krupnije isečenu pancetu da torta na pogled bude šarena.

Nikakva pamet, ali jedno od najukusnijih jela koje ćete probati.

Pleh koji sam koristila u prečniku ima 24 santimetra, a dubok je sedam santimetra. Manji nisam mogla da pronađem. I ovaj je stigao uveče taksijem jer je moj pleh bio rezervisan za slatku tortu a recept za nju stiže uskoro.

Prijatno ljudi i nadam se da ćemo se još dugo družiti na blogu i proslaviti još mnogo rođendana..

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



1 komentar

  1. Fenomenalno. Pravila sam sa speltinim brasnom ali sam dodala i razanog i heljdinog. Posto nema ovde gde da se kupi kajmak, stavljala sam jedan red pavlake, jedan rikotu, pa fetu. Za vrh mi ostalo malo testa, pa sam u to dodala malo pavlake i izmesala dobro pa prelila i ispekla zadnju koru. Nista lepse.
    Hvala Ani i svim devojkama na trudu. Vi radite zaista dobre stvari.

Ostavite komentar