Najbrže i najjednostavnije lepinje iz tiganja

07/06/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Kao neko ko svakodnevno kuva i piše za blog, često mi se desi da ostanem bez svega. Ili da se okrenem po kuhinji a od svega malo, baš malo.

Kuvaj, piši, slikaj, obradi slike, vodi društvene mreže, idi na sastanke, teretanu, vidi familiju i prijatelje. Dok trepneš, prošla je cela nedelja. Raditi ovaj posao nije uvek lako kako se ponekad ljudima čini. I onda dođeš u situaciju, kao što svi ponekad dođete, da moram da se snalazim.

Kada sam pravila ove lepinje u kući sam imala, ali bukvalno samo 100 grama speltinog brašna. Kako se namestila baš okrugla brojka, niko neće znati, ali doručak je bio gotov za pet minuta.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

I to dobar. Jeo mi se klasičan sendvič, pa sam klasičan sendvič i napravila. I oni su uvek zgodna stvar kada neko mora da doručkuje napolju, na putu do posla ili u kancelariji.

Potrebno vam je:

  • 100 grama speltinog brašna
  • Prstohvat morske soli
  • Kašičica i po praška za pecivo
  • Kašika maslinovog ulja + za premazivanje ako želite
  • 50 ml mlake vode

I to je to od sastojaka.

Pomešate sve sastojke, formirate loptu i ostavite je da odstoji dok zagrejete tiganj i izvadite ostatke hrane iz frižidera. Kako se kome zalomi. Meni se ovog puta zalomilo malo putera, šunke i paradajza. I to je otprilike bilo sve što sam našla. Da je bilo i malo ljute paprike bilo bi odlično.

Oni koji poste mogu da stave namaz od avokada, humus sa paradajzom, puter od semenki, paštetu od ribe….

Testo rastanjite u disk, debljine prsta. Ako želite, možete da ga namažete maslinovim uljem sa obe strane, biće alo hrskavije. Ja nisam, pekla sam samo testo, u suvom tiganju.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Bitno je da temperatura ne bude prevelika, da lepinja ne bi zagorela. Napravila sam je tanju, da bi se brže isekla, ali je opet mogla lepo da se preseče, da bude baš klasičan, tanak sendvič.

Ako niste mnogo ješni ujutru, ovo može da bude i količina ta dvoje. Zavisi od vašeg gabarita i apetita.

Ispecite lepinju sa obe strane da postane zlatno žućkasta.

Izvadte iz tiganja, sačekajte da se malo izduva dok završavate druge stvari po kući pred posao: oblačenje, šminkanje, spremanje dece…. Ko kakve obaveze ima.

Onda prepolovite lepinju i nafilujte po želji. Ako žurite na posao, samo je uvijte u providni celofan i na vrata.

Prijatno!Ostavite komentar