Nije bitno kada je rođendan, bitno je da se proslavi
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Jedan od mojih omiljenih doručaka je humus sa grilovanim povrćem ili falafel sa sosom i iceberg salatom u pita hlebu. Bio mi je pravi izazov prvi put da ga napravim i a svaki put kad se pretvori u balon poskakujem od radosti i snimam ga kao da je prvi, a napravila sam na desetine do sada.
Evo i jutros sam ga snimala ponovo 😁 .
Naravno,prve pita hlebove sam pravila sa kvascem,ko prati dešavanja u grupi čak sam,uz Anin “blagoslov” i taj recept postavila. Ovaj je ispao sasvim slučajno. Htela sam da pravim picu i zaključila da nemam ni kvasac ni prašak za pecivo ( koji jednako kao kvasac što više mogu izbegavam) pa sam upotrebila neko ranije iskustvo i rešila da pokušam sa “kiselo-soda reakcijom” pa šta bude. Od tad mi je,osim kad postim,ovo jedini način jer nikakve razlike u strukturi i ukusu nema,čak sam prezadovoljna kombinacijom sa raženim brašnom koja je potom usledila.
Vi brašno izaberite a ja vam dajem količine i postupak.
- 150 grama brašna (meko speltino i raženo, samo integralno speltino ili meko speltino i heljdino kao i samo meko speltino su kombinacije koje sam probala)
- 70 ml mlake vode
- 30 gr kiselog mleka ili čvrstog jogurta ili kefira zajedno sa vodom da bude mlako
- kašičica soli
- pola kašičice sode bikarbone
Izmešate suve sastojke dobro. Dodajte tečnost i mesite 10 minuta. Testo treba da bude mekano gledajte da ne dodajete više brašna. Čak malo i lepljivo da bude ali da se odvoji od posude i da može da se oformi lopta.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Pokrijete ga i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi ili do ujutru u frižideru. Ako ga ostavljate u frižideru pola sata do sat pre pripreme treba da stoji na sobnoj.
Podelite ga na 4 dela i formirajte lopte. Pokrijte ih. Uključite rernu na najjače sa sve podloge na kojoj ćete peći (ploča,pica kamen,prevrnuti pleh…na svemu navedenom sam pekla).
Posle 20 minuta pobrašnite malo radnu površinu i oklagijom polako u krug razvijati lopte na 2-3 mm debljine,ne razvlačiti rukama i ne istanjiti previše. Sve lopte i diskovi sa kojima trenutno ne radite neka budu pokriveni,ja to radim folijom da mi se ne bi lepilo. Folija dole,folija preko diskova. Upotrebljavajte što manje brašna,testo mora da sačuva vlažnost.
Diskovi stoje 15minuta,rerna mora da se “upali”.
https://www.facebook.com/100008284816796/videos/2130882533864553/?id=100008284816796
https://www.facebook.com/100008284816796/videos/2130883563864450/?id=100008284816796
https://www.facebook.com/100008284816796/videos/2130885360530937/?id=100008284816796
Možete sa folije disk da odlepite na pobrašnjen dlan i rukom trasssss na užarenu ploču direktno u rernu. Kad odskoči balon maksimum još minut-dva pecite. Kad ga izvadite,za naredni čekate da rerna vrati maksimalnu temperaturu pa sve ponovo.
Neka se hlade uvijeni u krpu. Ako vam ostanu čuvajte ih u kesi. Testo u frižideru može da stoji tri dana(za više ne garantujem).
I,naravno,da sam ovo testo upotrebila za picu. Samo ga razvaljajte da obod bude deblji,nadev koji želite i pecite malo duže.
Ajde čekam,nek’ lete baloni po grupi !!! 🎈🎈🎈