Mekana, sočna, ukusna
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ako krenete da čitate o lanu, često možete da naiđete na tvrdnju da lan spada u jednu od najmoćnijih namirnica na svetu. I oduvek se koristio. Kažu da potiče iz Vavilona i da je i tada bio jako cenjen. Predstavlja odličan izvor omega 3 masnih kiselina, bogat je vlaknima, onim rastvorljivim i nerastvorljivim i važi za jak antioksidant.
Lan uvek treba kupiti u zrnu i samleti ga neposredno pred upotrebu jer ume brzo da oksidira. To možete uraditi u mlinu za kafu ili iskoristiti neki mali avan. Zrno ne mora sitno da se melje, već samo opdna mora da pukne. Pošto je jako tvrda i ako lan unesete tako celog, samo će protrčati kroz vaš organizam. seme možete preko noći ostaviti u vodi ili kiselom mleku. Ukoliko ga stavljate u testo za hleb, on će nabubreti ukoliko testo ostavite preko noći da se fermentiše.
A ovaj namaz koji sam napravila je jako dobar, i ukusan, način da ga konzumirate.
Samo vam je potrebno malo sira.
Lan sam blago samlela u mlinu za kafu. Tiganj sam zagrejala i ubacila sir. Samo na 30 sekundi, tek da počne da se blago topi. Sklonila sam sa ringle, ubacila lan i dobro promešala. Sir je bio dovoljno slan pa nisam dodavala začine.
Uz ovaj namaz sam jela pršutu koju sam kupila pre neki dan. Otišla sam po ćureća prsa i kada sam shvatila da košta isto, ali isto, kao pršuta, nisam imala dilemu sa čim ću se vratiti kući. Izgleda da moram pažljivije da gledam cene.
Ana, koji sir koristite?
Uglavnom mlad sir kupljen na pijaci.
Poštovana Ana. Pripremam se da pređem na hrono ishranu. Uglavnom zbog viška kilograma (oko 7-10) povišenog holesterola i šećera. Ništa preterano ali… Pre deset godina mi je odstranjena štitna žlezda, tako da dan započenm lekovima. Odmah zatim pojedem činijicu (4 kafene kašikice ovsene, ječmene, ražene pahuljce koje su prenoćile u jogurtu). Znam da ću ovo morati da izbacim iz ishrane, ili da te pahuljice potapam u kiselo mleko? Pošto radim od 7,30 do 15.30 šta mi predlažete. Kada da doručkujem a kada da ručam. I da li je dozvoljeno jeste ove pahuljice. Hvala na odgovoru.
Možete da skuvate celo zrno i da ga pojedete sa kiselim mlekom. Mada se mlečni proizvodi ne preporuluju svaki dan. ali ja cela zrna žitarica jedem i sa jajima, suhomesnatim itd…. Ako ručate kod kuće u 7 onda bi ručak trebalo da bude oko 12:30. Uvek računate satnicu od završetka jela.
Cesto kupim i laneno proteinsko brasno. To nije isto sto i mleveni lan.