Najbolji način da u ishranu ubacite lan!

30/08/2016

Namaz s lanom 4 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ako krenete da čitate o lanu, često možete da naiđete na tvrdnju da lan spada u jednu od najmoćnijih namirnica na svetu. I oduvek se koristio. Kažu da potiče iz Vavilona i da je i tada bio jako cenjen. Predstavlja odličan izvor omega 3 masnih kiselina, bogat je vlaknima, onim rastvorljivim i nerastvorljivim i važi za jak antioksidant.

Lan uvek treba kupiti u zrnu i samleti ga neposredno pred upotrebu jer ume brzo da oksidira. To možete uraditi u mlinu za kafu ili iskoristiti neki mali avan. Zrno ne mora sitno da se melje, već samo opdna mora da pukne. Pošto je jako tvrda i ako lan unesete tako celog, samo će protrčati kroz vaš organizam. seme možete preko noći ostaviti u vodi ili kiselom mleku. Ukoliko ga stavljate u testo za hleb, on će nabubreti ukoliko testo ostavite preko noći da se fermentiše.

Namaz s lanom 1 s

A ovaj namaz koji sam napravila je jako dobar, i ukusan, način da ga konzumirate.

Samo vam je potrebno malo sira.

Namaz s lanom 2 s

Lan sam blago samlela u mlinu za kafu. Tiganj sam zagrejala i ubacila sir. Samo na 30 sekundi, tek da počne da se blago topi. Sklonila sam sa ringle, ubacila lan i dobro promešala. Sir je bio dovoljno slan pa nisam dodavala začine.

Namaz s lanom 5 s

Uz ovaj namaz sam jela pršutu koju sam kupila pre neki dan. Otišla sam po ćureća prsa i kada sam shvatila da košta isto, ali isto, kao pršuta, nisam imala dilemu sa čim ću se vratiti kući. Izgleda da moram pažljivije da gledam cene.

 5 komentara

  1. Poštovana Ana. Pripremam se da pređem na hrono ishranu. Uglavnom zbog viška kilograma (oko 7-10) povišenog holesterola i šećera. Ništa preterano ali… Pre deset godina mi je odstranjena štitna žlezda, tako da dan započenm lekovima. Odmah zatim pojedem činijicu (4 kafene kašikice ovsene, ječmene, ražene pahuljce koje su prenoćile u jogurtu). Znam da ću ovo morati da izbacim iz ishrane, ili da te pahuljice potapam u kiselo mleko? Pošto radim od 7,30 do 15.30 šta mi predlažete. Kada da doručkujem a kada da ručam. I da li je dozvoljeno jeste ove pahuljice. Hvala na odgovoru.

    1. Možete da skuvate celo zrno i da ga pojedete sa kiselim mlekom. Mada se mlečni proizvodi ne preporuluju svaki dan. ali ja cela zrna žitarica jedem i sa jajima, suhomesnatim itd…. Ako ručate kod kuće u 7 onda bi ručak trebalo da bude oko 12:30. Uvek računate satnicu od završetka jela.

Ostavite komentar