Najbolje parče mesa na svetu – biftek!

10/04/2016

Biftek sa salatom 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Biftek je najkvalitetniji i najcenjeniji deo mesa koji može da se pronađe. Može da se sprema potpuno sirov ili dobro ispečen.

Od sirovih varijanti je najpoznatiji tartar biftek. To je ujedno i moje najomiljenije jelo od mesa. Nekada sam ga jela u bilo koje doba dana, a sada se častim za doručak. Jer, po meni, tartar ne ide bez hleba. Može da se nađe zamena, ali to nije to.

Ako ga termički obrađujem, onda to radim na najednostavniji mogući način. I tako mi je najlepši. I retko kad ga spremam tek kada ga kupim. To sam naučila od mame. Ona uzme veći komad bifteka, iseče ga na šnicle i potopi u mslinovo ulje. Tako može da stoji i nekoliko dana. Kada dođe red na spremanje, izvadi se iz frižidera da se malo zagreje na sobnoj temperaturi.

U dublji tiganj stavite svinjsku mast, sa njom se najlepše se peče. Kada se mast zagreje, spustite biftek. Ili više njih. Ali vodite računa da se parčići mesa ne guraju u tiganju, potreban im je prostor. U suprotnom će ispustiti suviše vode. I pecite kratko s jedne strane. Kada se uhvati lepa boja, okrenite biftek. Tada ga posolite i pobiberite. I dodajte malo senfa pre, ako tako volite. Kada počne da se hvata korica i sa druge strane, biftek možete da poklopite na kratko. Ali na kratko, jer nije štos da se potpuno ispeče i skuva. Barem ne u mojoj kući. Mnogi su gadljivi ako ostane baš živ u sredini (ja ne), ali svi volimo kada je srednje pečen.

Kada spojite palac sa vrhom srednjeg prsta, pipnite jastuče na dlanu. Osetićete koliko čvrsto treba da bude meso da bi značilo da je srednje pečen.

Biftek sa salatom 1 s

Mama je ranije uvek spremala neki krompir uz ovakvo meso, ali je sada i ona popustila, pa se sve češće na zajedničkom ručku pored dobrog parčeta mesa nađe samo dobra i velika salata. Ovog puta smo mešali više zelenih salata i malo paradajza. Preliv je bio od balzamika, maslinovog ulja i malo morske soli. Ako ste u restrikciji, umesto balzamika stavite limunov sok.

Jeste skup, ali vredi barem ponekad odvojiti novac. Odličan izvor proteina, ima malo masti i božanstven ukus.

I prijatno!Ostavite komentar