Nafilovane lepinje sa kimom

27/01/2020

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Obećala sam da ću razvlačiti kore uživo, ali sam slagala. Prvi razlog je umor, a  drugi razlog jedna dobra opekotina na prstu koja i sad boli. Ali sam zato napravila “ukusan” lajv u nedelju i spremila, između ostalog, moj omiljeni doručak.

A to onda znači – jaja! I sve je moralo da brzo da ne bih zaspala preko pulta.

Pogledajte kako sanm spremila lepinje i još po nešto:

 

Količine nisu velike, spremila sam tačno za nas troje. Za jednu osobu, ovo može da potraje tri dana. Ili ako pravite za familiju, proporcionalno sve povećajte.

Potrebno vam je:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 100 grama heljdinog brašna
  • 3 jaja
  • Prstohvat morske soli
  • Malo kisele vode da testo bude ređe (pogledajte video)
  • Kašika maslinovog ulja po želji
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Kim (malo u testo, malo po lepinjama)

Umutite jaja sa praškom za pecivo i solju. Zatim dodajte brašno, kim, a zatim i malo kisele vode da bi testo bilo ređe, ali ne previše retko. Taman da možete mokrim rukama da formirate lepinje.

Pospite ih kimom i u rernu. Ja sam je, što bi naš narod rekao, “nagarila” na 250 stepeni, a zatim spustila na 220 stepeni. Gotove su za 15 do 20 minuta.

Na kraju sam ih nafilofala sa malo putera, zelenom salatom, jajetom na oko i Kosmajska buđolom. I preste polizala na kraju.

 



Ostavite komentar