Nabolja crvena umakalica. Sa najboljim hlebom

17/09/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Verovatno ste do sada primetili da imam dosta jela sa crvenim sosom kao osnovom. Nekad za ručak, neka za doručak. Prosto obožavam paradajz sos. Da li u nekom gulašu za neki ručak ili u činiji za doručak.

I osnova je uvek manje – više ista. I bez greške je. Ovog puta smo pravili sos za umakanje savršenog garlic hleba. To je onaj sa belim lukom koji jedemo kada ne izlazimo odmah iz kuće.

Pogledajte šta smo i kako sve pravili:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/446678412857819/

Ako mene pitate, nema ništa lepše od tog hleba. Možete da ga poprskate sa malo maslinovog ulja i u na njega utrljate beli luk. Ali ga ja najviše volim u puteru.

Uzmete omekšali puter, u njega dodate presovan beli luk, malo morske soli i seckan peršun. Promešate i ostavite da odstoji da se ukusi pomešaju skroz.

Pročitajte još:

Rupičast hrono hleb

Zatim uzmete hleb i namažate onako lepo, da putera svuda ima. Hleb može biti svež ili fino prepečen da puter počne odmah da se topi. A postoji i treća, možda najbolja varijanta. Na tako lepom namazan hleb dodate i malo sira. Oni van restrikcije gaudu a oni u restrikciji svežu movcarelu. I vratite hleb u rernu na manje od minut. Tek da se sir rastopi. I navalite na njega. Ali pre svega toga spremite jedan dobar paradajz sos da umočite krišku pre nego što nestane u vašim ustima.

Multitasking: Paradajz sos gore, projara dole. Bosch-ov OptiMUM

Osnova paradahz sosa koju ja volim:

  • 1 crveni luk
  • 1 konzerva pelata
  • 125 ml paradajz sosa (polovina manjeg tetrapaka)
  • 1 do 2 čena belog luka (u ovom slučaju i ne morate jer ga dosta ima na hlebu)
  • Grana ili dve svežeg bosiljka
  • Začini po ukusu: Morska so, biber, čili, sušen bosiljak, origano….
  • Maslinovo ulje
  • 1 dcl belog vina (opciono)

Volim da izdinstam crveni luk pre svega na malo maslinovog ulja i vode sa solju i biberom. Dok skroz ne omekša. Onda u blender stavim sve. Kada se sve izblendira prebacite u šerpicu i pustite da se krčka. Imam Bosch-ov VitaBoost blender koji sam može da skuva sos, ali kako sam već imala Optimum na astalu, odlučila sam se za šerpicu, ionako je u nedelju bilo dosta posla.

Nisam stavljala belo vino, nisam ga imala u kući, ali ono uvek da još bolji ukus.

I to je to. Osnova koja nikad ne omane, a nadgradnja neka bude vaša.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 



Ostavite komentar