Već dugo meračim da napravim ovo jelo
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Verovatno ste do sada primetili da imam dosta jela sa crvenim sosom kao osnovom. Nekad za ručak, neka za doručak. Prosto obožavam paradajz sos. Da li u nekom gulašu za neki ručak ili u činiji za doručak.
I osnova je uvek manje – više ista. I bez greške je. Ovog puta smo pravili sos za umakanje savršenog garlic hleba. To je onaj sa belim lukom koji jedemo kada ne izlazimo odmah iz kuće.
Pogledajte šta smo i kako sve pravili:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/446678412857819/
Ako mene pitate, nema ništa lepše od tog hleba. Možete da ga poprskate sa malo maslinovog ulja i u na njega utrljate beli luk. Ali ga ja najviše volim u puteru.
Uzmete omekšali puter, u njega dodate presovan beli luk, malo morske soli i seckan peršun. Promešate i ostavite da odstoji da se ukusi pomešaju skroz.
Pročitajte još:
Rupičast hrono hleb
Zatim uzmete hleb i namažate onako lepo, da putera svuda ima. Hleb može biti svež ili fino prepečen da puter počne odmah da se topi. A postoji i treća, možda najbolja varijanta. Na tako lepom namazan hleb dodate i malo sira. Oni van restrikcije gaudu a oni u restrikciji svežu movcarelu. I vratite hleb u rernu na manje od minut. Tek da se sir rastopi. I navalite na njega. Ali pre svega toga spremite jedan dobar paradajz sos da umočite krišku pre nego što nestane u vašim ustima.
Osnova paradahz sosa koju ja volim:
- 1 crveni luk
- 1 konzerva pelata
- 125 ml paradajz sosa (polovina manjeg tetrapaka)
- 1 do 2 čena belog luka (u ovom slučaju i ne morate jer ga dosta ima na hlebu)
- Grana ili dve svežeg bosiljka
- Začini po ukusu: Morska so, biber, čili, sušen bosiljak, origano….
- Maslinovo ulje
- 1 dcl belog vina (opciono)
Volim da izdinstam crveni luk pre svega na malo maslinovog ulja i vode sa solju i biberom. Dok skroz ne omekša. Onda u blender stavim sve. Kada se sve izblendira prebacite u šerpicu i pustite da se krčka. Imam Bosch-ov VitaBoost blender koji sam može da skuva sos, ali kako sam već imala Optimum na astalu, odlučila sam se za šerpicu, ionako je u nedelju bilo dosta posla.
Nisam stavljala belo vino, nisam ga imala u kući, ali ono uvek da još bolji ukus.
I to je to. Osnova koja nikad ne omane, a nadgradnja neka bude vaša.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?