Za one koji poste, ili za one koji su izašli iz restrikcije – namaz od crvenog pasulja i vruće lepinje.
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Petrovski post je prošao ali moja “šala” od života nikada proći neće. Mislim da više i ne stižem da razmišljam o svim zabavama koje sama sebi priredjujem. Ali sad vidim da volim što je tako. Ipak sve peglam. I sve to volim. I sve stižem i to odlično stižem. Osim da vam u vreme posta predložim ovu “šarenu vodenu pizzu”. Ali zatrebaće. Sreda,petak,46 stepeni…biće dana za laganu gozbu.
I da,treba vam samo ono što već imate u kući,osim možda leblebija koje ja uvek imam ali ja sam hummus addicted. Ipak, imajte leblebije! To zdravo,to ukusno, to više-primenjivo!
Za hummus na vodi biće vam potrebna konzerva od 400 gr leblebija ili ako kuvate neka bude oko 250gr kuvanih. Dodajte kašiku limunovog soka, čen belog luka, pola kašičice mlevenog kima, pola kašičice soli i par kašika vode u kojoj su se kuvale ili vode u kojoj su bile u konzervi pa sve to izblendirajte. Ako je potrebno dodajte još tečnosti u zavisnosti koja vam je gustina potrebna. I naravno slanoću prilagodite.
To napravim uveče, jer volim da humus prenoći. Mada posudu od štapnog miksera oližem ODMAH (ne jedite humus uveče, ja nisam na hrono ishrani samo volim ovu Ćubelanu godinama).
Takodje kuvam paradajz ili kupim gotov bez šećera pa ga “prekuvam” dodajući mu pečeni beli luk, so, steviu, bosiljak, origano…to već prilagodite sebi.
Za testo vam je potrebno:
- 60 gr ovsenog brašna
- 60 gr mekog speltinog brašna
- 70 ml mlake vode
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičica soli
Umesite dobro, ostavite da odstoji 15 minuta. Za to vreme uključite rernu sa sve pizza kamena ili prevrnutog pleha na 220 stepeni.
Razvaljajte testo tanko. Ja stavim na neku tepsiju papir pa na njega pizzu, da je posle samo “svučem” na kamen direktno u rernu.
E sad redjamo: namažem površinu skuvanim paradajzom. Humus stavim u dresir kesu pa secnem ćoškić i onda u krug nanesem preko paradajza. U krug poređam tanko isečene tikvice, crveni luk, paradajz, avokado,masline.. .šta imate i volite od povrća. Preko dodam još humusa ili ga mackam naknadno dok jedem. Obod pice pospem pečenim susamom a površinu bosiljkom,solju,majčinom dušicom i origanom i kad imam prelivam domaćom pastom od susama ili suncokreta bez dodatog ulja.
Peče se petnaestak minuta.
I da, jedu je i neki što nikad ne poste.
Mislim da je sinoć i poslednja kutija raspakovana.
Rernu u novom stanu još nisam probala.
A mogla bih. Za ujutru da smislim neku “zabavu” SEBI.
Aaj baj.
Za sad.