Mutabal – majonez od plavog patlidžana

25/10/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Obožavam da putujem. Na žalost nisam baš mnogo zemalja obišla, ali kako se kaže, život je predamnom.

Ipak, od kada znam za sebe obožavala sam da gledam putopisne reportaže. Od skora, to obožavanje se preselilo na gastro-putopisne reportaže. Dve moje velike ljubavi spojene u jedno. Tako sam obišla predivne delove Italije, Španije, Grčke, Velike Britanije, Nemačke, ali i Aziju i meni omiljenu Tursku. Sve ove zemlje imaju predivne predele koje da imate i tri života ne biste stigli da vidite, a o gastronomiji i da ne pričam. Sa pažnjom gledam reportaže i često u njima saznam za neka jela i brzo zapisujem nazive i kasnije tražim recepte. Tako sam u jednoj putopisnoj reportaži o Istambulu, u jednom lokalnom restorančiću videla kako spremaju Mutabal paštetu, sirijski namaz od plavog patlidžana, koji nazivaju i majonezom od patlidžana. Čim čujem patlidžan ja poskočim i moram recept da isprobam.

Pogledajte kako smo pravili Mutabal i još svašta nešto:

A za Mutabal namaz potrebno vam je:

  • 1 kilogram patlidžana
  • 85 ml (1/3 šolje) tahini paste
  • so, biber, možda tucana paprika ili goranski začin
  • sok od limuna
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka

Patlidžane namažite malo uljem, izbockajte nožem i stavite na pleh i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat vremena ili dok patlidžan ne omekša. Kada se malo prohladi, oljuštite ga i stavite u blender. Stavite tahini pastu, so, biber, 3-4 kašike limunovog soka, maslinovo ulje i sitno seckan čen belog luka i zavrtite blender. Probajte namaz pre nego što ga servirate i prilagodite svom ukusu.

Zaista ima prizvuk Blistok istoka i pravi je izbor za sve ljubitelje patlidžana.

Uživajte i neka vam je prijatno.

Pogledajte i prvi deo lajva u kome smo takođe svašta spremali:



Ostavite komentar