MUST DO: Tri stvari koje treba da uradite pre promene ishrane

25/09/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Reč dijeta verovatno je jedan od natraženijih pojmova na internetu. I verovatno ne postoji osoba koja u nekom trenutku nije želela da izgleda bolje ili mršavije ili zategnutije. Ali smo svi svesni da se pod tim imenom kriju i svakakve gluposti. Neke su potpuno besmislene i bezazlene, a neke bogami itekako mogu da utiču na vaše zdravstveno stanje. Pa je pametno uraditi nekoliko stvari pre nego što se odlučite da isprobate neki režim. Pa i hrono.

  1. Dobro se raspitajte o režimu, pročitajte sve što ima na tu temu
  2. Potražite iskustva ljudi. Dobra, ali posebno ona loša
  3. Proverite svoje zdravstveno stanje

ISTRAŽITE U svetu su trenutno najpopularnije ishrane Paleo i LCHF. Jako su slične i obe podrazumevaju maksimalno smanjenje ugljenih hidrata i povećanje kvalitetnih masti u ishrani. Ali su dosta rigorozne i zahtevaju potpuno izbacivanje nekih namirnica, kao što su, na primer, žitarice. Hrono ishrana, koja je jako popularna kod nas, je nešto opuštenija ali opet ima svoja ograničenja. Šta god čovek da izabere mora da se upozna sa pravilima i da ih pametno primeni, sve vreme prateći svoj organizam i da li mu to prija. Posebno što ovi režimi nisu za kratkoročnu upotrebu već treba da budu stil života od kojeg se u većoj meri ne odstupa.

Instat dijete su već nešto drugo. Nikada nisam bila fan tako nečega, nikada ih neću preporučivati ili isprobavati na sebi, ali ako vas već interesuju, uradite dvostruko bolji zadatak u istraživanju, jer su one najčešći uzrok različitih problema kasnije u životu. I gotovo sve imaju jo jo efekat. Posebno treba biti oprezan sa onim dijetama u kojima se jede jednolično i minimalno, jer mogu da naprave haos u organizmu. O ishranama baziranim na šejkovima i hemiji neću ni da pišem. Bežite od njih kao đavo od krsta. Svaki režim koji iziskuje gomilu suplemenata i dodataka očigledno ima ozbiljne rupe u svom sistemu. Jer da nema, svi ti dodatni elementi ne bi bili potrebni.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

ANALIZIRAJTE Kada sakupite sve materijale, upoznate se sa osnovama i pravilima, opasnostima i benefitima, pronađite iskustva drugih ljudi. Pronađite ona dobra, ali posebno ona loša. Neće sva iskustva biti verodostojna, biće preterivanja na obe strane, ali ćete moći da steknete neku pristojnu sliku nakon većeg broja ljudi.

Posebno treba bežati od ljudi koji su toliko zaljubljeni u svoj režim ishrane da nikad neće priznati da je neko imao problema sa njim iako jeste. Zapamtite, svi smo mi različiti i nema šanse da svakome sve prija. Ne postoji savršen i univerzalan sistem koji će važiti za sve ljude.

PROVERITE Provera zdravstvenog stanja. Ovo treće je i najbitnije. Bez obzira da li ste do juče bili zdravi i pravi nije loše uraditi makar osnovnu analizu krvi i proveriti da li je sve i dalje cakum pakum. Nikad ne znate kada možete da se iznenadite. Stres, od kojeg ne možemo da pobegnemo, je često najveći okidač različitih stanja ili bolesti. Takođe, neko ko ima genetsku predispozicuju za određene probleme, kao što su šećer ili povišen holesterol, može da bude zdrav do 35. godine i da sve počne da se menja preko noći.

Ukoliko ste i dalje zdravi i pravi, možete da jedete uglavnom sve. Ukoliko niste, konsultujte svog lekara. Ukoliko postoji potreba on će vam sugerisati šta da izbegavate a šta da pojačate u ishrani. Izložite plan ishrane koji vas zanima, a koji ste prethodno dobro proučili, i verovatno ćete dobiti zdravorazumske i stručne sugestije. Ukoliko vaš lekar nije voljan da se bavi ishranom, pronađite nekog ko jeste. Jer je ishrana usko vezana za mnoge stvari. Takođe, oni koji nisu baš zdravi, a nadaju se da će im neki režim poboljšati stanje, moraju stalno da prate šta se dešava. Neretko se dešava da terapija mora da se promeni onda kada stvari krenu na bolje. A to mora da se radi u dogovoru sa lekarom koji prati vaše stanje.

Pamet u glavu. Birajte dugoročna rešenja, koja ne idu iz krajnosti u krajnost, nešto što je blisko normalnoj ishrani. Za početak smanjite količine šećera, industrijsku hranu, vratite se malo u kuhinju. A onda redom.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 Ostavite komentar