Musaka od tikvica

01/07/2015

Musaka od tikvica 4 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Za vreme restrikcije, odnosno perioda mršavljenja, cela jaja se preporučuju samo za doručak. Ali onda, kada izađete iz tog perioda, možete da ihjedeze i za ručak. I ja to obilato koristim jer mi se ne jede meso svaki dan, niti bi trebalo da ga jedem svaki dan, a ribu baš i nemam na izvol^te.

Posebno leti volim da jedem musake napravljene samo od povrća, ovog puta od tikvica i crvenog luka.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • 2 tikvice
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 jaja
  • 1 kiselo mleko
  • malo maslinovog ulja
  • provansalanska smesa začina

Da ne bih morala da ribam pleh, uglavnom stavljam foliju. Isečete tikvice na kolutove i poređate ih u pleh, preko njih stavite kolutove crvenog luka pa onda sve začinite.

Musaka od tikvica 3 s

 

Ako pravite veću količinu, ove redove možete da ponovite.

Musaka od tikvica 2 s

U činiji umutite jaja i kiselo mleko i sve prelijete. Peče se na 220 stepeni oko poa sata. Tikvice budu brzo gotove.

Musaka od tikvica 1 s

Prijatno!

PS. Još jednom da napomenem da ovo jelo nije za restrikciju jer u sebi ima cela jaja i mlečni prouzvod. To može da se jede za ručak nakon perioda mršavljenja.



9 komentara

  1. Ja pravim musaku od tikvica, prazi luka i mlevenog mesa. (U restrikciji sam mesec ipo, i biću još , dok ne smršam koliko želim ). Manje mesa, više tikvica. Odlična je! 🙂

  2. Po pravilima hronoishrane prelivanje musake celim jajima dozvoljeno je samo ukoliko u musaki nema mesa, dakle u ovoj varijanti.

    1. Ne, van restrikcije može da se prelije i musaka sa mesom.
      Primer iz priručnika za hrono ishranu:
      5) Musaka od paprika (paprike ispeći u rerni i oljuštiti, mleveno meso prodinstati na luku, začiniti i dodati malo bibera, poredjati u posudu red isečenih paprika, red mesa, itd, završiti sa paprikom, naliti sa umućenim jajetom i malo kisele pavlake i zapeći u rerni).

  3. Ana svaka čast na sajtu i uloženom trudu.

    Moje pitanje gde na sajtu mogu da nađem dozvoljene začine u hrono ishrani (u normalni period posle restrikcije)
    unapred hvala

  4. Draga Ana,

    vrhunski recept. Jednostavan, fleksibilan za pripremu.

    Prvi red, stavio sam tikvice sa lukom i belim lukom (kao sa slike)
    Pa onda preliv od kiselog mleka i jaja, onda ponovio tikvice, pa ponovo preliv.Izmedju tikvica ubacili smo ljutu papricicu.

    Malo sam eksperimentisao i koristio sledece zacine: majoran, timijan, origano, biber, vegeta i na kraju kad se izvadi iz rerne, 2-3 lista nane da dobije miris.

    Mozda nije bas u skladu sa hrono dijetom, ali posle 10 godina pljeskavica, cevapa, masnih porcija i kojekakvih predinfarktnih obedovanja, koje bi,po sadrzaju kalorija i holesterola likvidirale i muzjaka slona, polako postajem fan tikvica zahvaljujuci ovim receptima 🙂

    Odoh na rucak… 🙂

    1. 🙂 Čestitam na promenama u kuhinji!
      Ovaj vaš recept je odličan za one koji nisu u restrikciji, odnosno za mene. Isprobaću ga prvom prilikom. A tikvice obožavam, u svim oblicima i jelima.

  5. Draga Ana,

    Ukoliko pravim musaku sa tikvicama i mesom, cime da je prelijem?? Pocela sam sa restrikcijom…
    Hvalaa! ?

Ostavite komentar