Kuva i piše: Ana Ćubela Za ručak najviše volim jela …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Za vreme restrikcije, odnosno perioda mršavljenja, cela jaja se preporučuju samo za doručak. Ali onda, kada izađete iz tog perioda, možete da ihjedeze i za ručak. I ja to obilato koristim jer mi se ne jede meso svaki dan, niti bi trebalo da ga jedem svaki dan, a ribu baš i nemam na izvol^te.
Posebno leti volim da jedem musake napravljene samo od povrća, ovog puta od tikvica i crvenog luka.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 2 tikvice
- 1 glavica crvenog luka
- 2 jaja
- 1 kiselo mleko
- malo maslinovog ulja
- provansalanska smesa začina
Da ne bih morala da ribam pleh, uglavnom stavljam foliju. Isečete tikvice na kolutove i poređate ih u pleh, preko njih stavite kolutove crvenog luka pa onda sve začinite.
Ako pravite veću količinu, ove redove možete da ponovite.
U činiji umutite jaja i kiselo mleko i sve prelijete. Peče se na 220 stepeni oko poa sata. Tikvice budu brzo gotove.
Prijatno!
PS. Još jednom da napomenem da ovo jelo nije za restrikciju jer u sebi ima cela jaja i mlečni prouzvod. To može da se jede za ručak nakon perioda mršavljenja.
Ja pravim musaku od tikvica, prazi luka i mlevenog mesa. (U restrikciji sam mesec ipo, i biću još , dok ne smršam koliko želim ). Manje mesa, više tikvica. Odlična je! 🙂
Po pravilima hronoishrane prelivanje musake celim jajima dozvoljeno je samo ukoliko u musaki nema mesa, dakle u ovoj varijanti.
Ne, van restrikcije može da se prelije i musaka sa mesom.
Primer iz priručnika za hrono ishranu:
5) Musaka od paprika (paprike ispeći u rerni i oljuštiti, mleveno meso prodinstati na luku, začiniti i dodati malo bibera, poredjati u posudu red isečenih paprika, red mesa, itd, završiti sa paprikom, naliti sa umućenim jajetom i malo kisele pavlake i zapeći u rerni).
Ana svaka čast na sajtu i uloženom trudu.
Moje pitanje gde na sajtu mogu da nađem dozvoljene začine u hrono ishrani (u normalni period posle restrikcije)
unapred hvala
Svi prirodni začini, suvi ili sveži su dozvoljeni.
Draga Ana,
vrhunski recept. Jednostavan, fleksibilan za pripremu.
Prvi red, stavio sam tikvice sa lukom i belim lukom (kao sa slike)
Pa onda preliv od kiselog mleka i jaja, onda ponovio tikvice, pa ponovo preliv.Izmedju tikvica ubacili smo ljutu papricicu.
Malo sam eksperimentisao i koristio sledece zacine: majoran, timijan, origano, biber, vegeta i na kraju kad se izvadi iz rerne, 2-3 lista nane da dobije miris.
Mozda nije bas u skladu sa hrono dijetom, ali posle 10 godina pljeskavica, cevapa, masnih porcija i kojekakvih predinfarktnih obedovanja, koje bi,po sadrzaju kalorija i holesterola likvidirale i muzjaka slona, polako postajem fan tikvica zahvaljujuci ovim receptima 🙂
Odoh na rucak… 🙂
🙂 Čestitam na promenama u kuhinji!
Ovaj vaš recept je odličan za one koji nisu u restrikciji, odnosno za mene. Isprobaću ga prvom prilikom. A tikvice obožavam, u svim oblicima i jelima.
Draga Ana,
Ukoliko pravim musaku sa tikvicama i mesom, cime da je prelijem?? Pocela sam sa restrikcijom…
Hvalaa! ?
Sa belancima i malo kisele.