Mislim da je ovo bio moj prvi pravi vanrestriktivni ručak. I njemu sam se najviše …
Kuva i piše:
Ana Anufrijev
Još koliko godinu dana ranije ova musaka brčkala se, pa krčkala u bešamel sosu. Znate ono puter, pa brašno, pa mleko. 😴
Za moju prvu hrono musaku od patlidžana ne važi ono pravilo “prvi mačići se u vodu bacaju” zato što je ispala savršeno. Juneće mleveno meso izdinstala sam na 2 veće glavice prethodno proprženog crnog luka. Začinila, pobiberila, dodala alevu papriku i beli luk i puno svežeg peršuna.
Patlidžan sečen na koturove sam poređala po vatrostalnoj činiji, pa red fila od mesa, pa pazlidžan, pa meso i na kraju opet patlidžan. Sve to zalila sam sa 250 militara neutralne pavlake (mlečne, naravno😁) pomešane sa jednom šoljicom vode, poklopila i stavila u rernu na 200 stepeni. Peklo se sa poklopcem oko 40 min i još 30 bez poklopca. Pred kraj pečenja zalila sam sa dva umućena jajeta.
Mlečno i meso za ručak nisu baš idealna kombinacija, ali ponekad valja i malo popustiti. Za vas u restrikciji, to pravilo ne važi, pa u ovu musaku nemojte mešati neutralnu pavlaku i cela jaja, već stavite, na primer, paradajz sok i belance.
Ja patlidžan nisam ljuštila. Ja volim taj opor ukus koji najviše dolazi iz predela oko kore. Vi koji ga baš ne ljubite, oljuštite plavi patlidžan…
Super jelo! Dodala sam malo tikvica jer sam se plasila patlidzana koji ne koristim cesto i umesto pavlake kiselu vodu posto sam na restrikciji i opet super ispade! Hvala ljudi vi ste otkrovenje u mom kuvarskom zivotu. I moj muz vam je zahvalan ?
Zar to nije previse vremena pecenja? Rerna to sve obavi za pola sata. Pitam iz radoznalosti:)
Neko voli lepo da ukrčka.