Musaka od plavog patlidžana

12/08/2015

Musaka od plavog patlidzana s

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana Anufrijev profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Još koliko godinu dana ranije ova musaka brčkala se, pa krčkala u bešamel sosu. Znate ono puter, pa brašno, pa mleko. 😴

Za moju prvu hrono musaku od patlidžana ne važi ono pravilo “prvi mačići se u vodu bacaju” zato što je ispala savršeno. Juneće mleveno meso izdinstala sam na 2 veće glavice prethodno proprženog crnog luka. Začinila, pobiberila, dodala alevu papriku i beli luk i puno svežeg peršuna.

Patlidžan sečen na koturove sam poređala po vatrostalnoj činiji, pa red fila od mesa, pa pazlidžan, pa meso i na kraju opet patlidžan. Sve to zalila sam sa 250 militara neutralne pavlake (mlečne, naravno😁) pomešane sa jednom šoljicom vode, poklopila i stavila u rernu na 200 stepeni. Peklo se sa poklopcem oko 40 min i još 30 bez poklopca. Pred kraj pečenja zalila sam sa dva umućena jajeta.

Mlečno i meso za ručak nisu baš idealna kombinacija, ali ponekad valja i malo popustiti. Za vas u restrikciji, to pravilo ne važi, pa u ovu musaku nemojte mešati neutralnu pavlaku i cela jaja, već stavite, na primer, paradajz sok i belance.

Ja patlidžan nisam ljuštila. Ja volim taj opor ukus koji najviše dolazi iz predela oko kore. Vi koji ga baš ne ljubite, oljuštite plavi patlidžan…



3 komentara

  1. Super jelo! Dodala sam malo tikvica jer sam se plasila patlidzana koji ne koristim cesto i umesto pavlake kiselu vodu posto sam na restrikciji i opet super ispade! Hvala ljudi vi ste otkrovenje u mom kuvarskom zivotu. I moj muz vam je zahvalan ?

  2. Zar to nije previse vremena pecenja? Rerna to sve obavi za pola sata. Pitam iz radoznalosti:)

Ostavite komentar