Musaka od blitve i ječma

21/05/2018

Kuva i piše:
Marina Damnjanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Prijela mi se musaka, ali da istovremeno bude neobična, jednostavna i brza. Zahtev skroz u fazonu ’’kad bi žena znala šta hoće’’.

Ali znala je, i tako nastade ova musakica.

Ovo jelo je pripremljeno prema originalnim pravilima hrono ishrane, u kojima se mešaju ugljeni hidrati i jači proteini u ručku ali u veoma određenoj količini. Mesa mnogo više nego ugljenih hidrata. Za one koji su van restrikcije ovo može da bude super ručak i uz belo meso. Ili bez mesa uopšte, posebno ako se posti.

A za one u restrikciji musaka sa ječmom bi mogla samo za doručak. Zamislite sa manje mesa, a recimo celim jajima. Bez ječma i za ručak. Ali je kombinacija zaista neobična i ukusna.

Sastojci:

  • 2 veze blitve
  • 400 g dva puta mlevenog svinjskog mesa
  • 1 starinska šoljica za kafu ječma u zrnu
  • belanca od 2 jajeta
  • kašika dižon senfa
  • začini: najviše majčine dušice i mlevene paprike, so, biber više vrsta, beli luk, malo sumakaako imate, kurkume i cimeta

 

Ječam sam veče pre dobro oprala i potopila u vodu. Sutra ujutru sam ga kuvala oko 15 minuta, a onda ostavila na ringli da upije višak vode. Najzgodnije mi je da to što ne mora da se jede toplo pripremim dok doručkujem.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Popodne sam oprala listove blitve, a meso izdinstala kratko na vodi i belom vinu. Nisam imala paradajz sos, koji bi bilo lepo dodati, ali sam stavila kašiku dižon senfa. Začinila sam neposredno pred kraj dinstanja. Malo vode treba da ostane u tiganju na kraju. Možete dinstati sa lukom. Ja ga nisam imala i, pošto nisam njegov najveći ljubitelj, ne fali mi. U meso sam umešala ohlađeni ječam i ostavila da se malo prohladi.

Blago sam ulupala sam dva belanca. Onda sam blitvu podelila na tri dela, pokrila jednim slojem pleh, stavila polovinu mesa i ječma. Opet blitva, druga polovina mesa i ječma koju sam prelila sa malo belanceta, pa ostatak blitve. Ušuškala sam blitvu koja je virila iz pleha i odozgo zasekla na tri mesta pa prelila ostatkom belanaca.

Pekla sam pod folijom oko 30 minuta bez dodavanja vode, aonda bez folije još 10-15 (paziti da se gornji listovi ne sasuše).

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ukoliko ne želite odmah da ručate, možete vratiti foliju i ostaviti pleh u isključenoj rerni. U slučaju da ste prepekli musaku, ovo će takođe ponovo omekšati gornje listove.

Meni se mnogo dopalo i ne bih ništa menjala u načinu pripreme. Posebno je lepo zbog ječma jer je on mekši odintegralnog pirinča, a belance baš fino poveže smesu. Ukoliko su listovi blitve stari, debeli i izuzetno kruti, možete ih popariti pre upotrebe. Pošto sam kupila lepu, mladu blitvu, nije bilo potrebe da ih dodatno maltretiram. Listovi su se savršeno skuvali u rerni.

Pročitajte još:

Borba sa sobom: Od zdrave devojčice do ivice anoreksije

Pravila originalne hrono ishrane:

Osnovne smernice

Doručak

Ručak

Užina

 Ostavite komentar