Muhamara – pikantni namaz iz libanske kuhinje

22/10/2017

Kuva i piše:
Marija Đukanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Pikantni namaz iz libanske kuhinje.

“Muhammara”

Dosta puta sam jela u libanskim restoranima i mnogo mi se sviđa njihova hrana. Nekako dosta toga podsjeca na našu kuhinju, pa možda zbog toga. Šta god da smo naručili od njihovog mezzea-a na tanjiru, skoro pa uvjek bi naručili pored toga hummus, babaganus, a često dobijete i muhammara namaz.

Potrebno vam je:

  • 3 crvene paprike (duguljaste)
  • 1 1/2 dl oraha (u restrikciji mogu bademi ili lešnici)
  • 1 dl peršuna
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašicice mljevenog kima
  • ​1/2 limunovog soka, narendane limunove kore
  • 1 čen bijelog luka
  • chili prema ukusu
  • so,biber

Neki takođe stavljaju “Sambal oelek” ( chili pastu) koja je prilično ljuta, kao i zrna šipka. Njih nisam imala pa ih nisam ni stavila.

Ugrijati rernu na 250 stepeni pa staviti paprike da se peku 15 minuta. Izvaditi ih iz rerne pa zamotati u kesu dok se ne prohlade. Kad su se paprike ohladile, oljustite ih, izvadite im sjeme i petiljku, pa ih staviti u blender sa orasima i svim ostalim sastojcima.

Sve dobro usitniti i začiniti prema ukusu, pa sipati u zdjelicu i ostaviti da se dobro ohladi (što duže stoji to će biti ukusnije).

Uz ovaj libanski namaz možete bilo kojih hleb, pogledajte recepte ovde: Recepti za hrono hleb i hrono peciva.

Mada ovaj namaz možete da isprobate i uz neko meso za ručak.



3 komentara

    1. U merici. Tako se ponekad najlakše meri jer su ovo jako male gramaže. Imate one merice za vodu. Ubacite do određene crtice 🙂

Ostavite komentar