Mila i ja konačno zajedno u kuhinji. Ukoliko preskočite kukuruz i malo pavlake u salati, odličan ručak i za one koji su u strogoj restrikciji
Kuva i piše:
Marija Đukanović
Pikantni namaz iz libanske kuhinje.
“Muhammara”
Dosta puta sam jela u libanskim restoranima i mnogo mi se sviđa njihova hrana. Nekako dosta toga podsjeca na našu kuhinju, pa možda zbog toga. Šta god da smo naručili od njihovog mezzea-a na tanjiru, skoro pa uvjek bi naručili pored toga hummus, babaganus, a često dobijete i muhammara namaz.
Potrebno vam je:
- 3 crvene paprike (duguljaste)
- 1 1/2 dl oraha (u restrikciji mogu bademi ili lešnici)
- 1 dl peršuna
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašicice mljevenog kima
- 1/2 limunovog soka, narendane limunove kore
- 1 čen bijelog luka
- chili prema ukusu
- so,biber
Neki takođe stavljaju “Sambal oelek” ( chili pastu) koja je prilično ljuta, kao i zrna šipka. Njih nisam imala pa ih nisam ni stavila.
Ugrijati rernu na 250 stepeni pa staviti paprike da se peku 15 minuta. Izvaditi ih iz rerne pa zamotati u kesu dok se ne prohlade. Kad su se paprike ohladile, oljustite ih, izvadite im sjeme i petiljku, pa ih staviti u blender sa orasima i svim ostalim sastojcima.
Sve dobro usitniti i začiniti prema ukusu, pa sipati u zdjelicu i ostaviti da se dobro ohladi (što duže stoji to će biti ukusnije).
Uz ovaj libanski namaz možete bilo kojih hleb, pogledajte recepte ovde: Recepti za hrono hleb i hrono peciva.
Mada ovaj namaz možete da isprobate i uz neko meso za ručak.
Kako da izmerim 1.5 dl oraha ili lesnika i 1dl persuna ☺
U merici. Tako se ponekad najlakše meri jer su ovo jako male gramaže. Imate one merice za vodu. Ubacite do određene crtice 🙂
Hvala puno,tako sam i mislila ali da proverim za svaki slucaj 🙂