Kuva i piše: Jovana Milovanović Za ovo jelo bi, …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Za špansku kuhinju možemo reći da je mediteranska. Izuzetak su unutrašnji delovi zemlje, Pirinejskog poluostrva, gde se u u većoj meri koriste meso, šunke i kobasice. Jela se, uz ribu i morske plodove, piletinu ili neko drugo meso, mahom baziraju na pirinču, krompiru, paradajzu, paprici, leblebijama na jugu i pasulju na severu. I naravno, sve se priprema na maslinovom ulju. Kako bi se poboljšao ukus, uglavnom se dodaju beli i crni luk, dimljena paprika i lorber.
U nedelju smo na Pidžama partiju spremali mrsna jela, ali posna, jer je u ponedeljak počeo i Uskršnji post. Mada ovo jelo mogu da jedu svi oni koji se u pojedinim danima “odmaraju” od mesa, a pogodno je i za vegetarijance.
Pogledajte kako smo spremali jela u duhu Španije:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/843796602619708/
I u ovom jelu vidi se uticaj raznih osvajača. Pisto je zapravo španska verzija francuskoj ratatuja. Nadograđena verzije ovog jela je sa grilovanom ribom, a u pojedinim regijama Španije spremaju ga i sa jajima, tako da više podseća na turski Menemen ili Shakshuku, jelo koje se sprema u Tunisu, Libiji, Maroku, Egiptu ili Izraelu. Pojedine regije spremaju i Pisto Manchego, u koji se na kraju dodaje Manchego sir, ovčiji sir prijatnog ukusa, poreklom iz Španije. Osnova su paprika, paradajz, luk i tikvice, a može se dodati i patlidžan. Mi smo spremali posnu ili vegetarijansku varijantu, bez ribe, bez jaja i bez divnog manchego sira.
Za Pisto vam je potrebno:
- ¼ šolje (50 ml) maslinovog ulja
- 1 manji crni ili crveni luk
- ½ praziluka (stavite i zeleni deo)
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica pečenog belog luka ( ako nemate, stavite još jedno čen svežeg)
- 2 sveže paprike ( poželjno je da budu različite boje, zbog šarenolikosti jela)
- 1 mala tikvica
- 2-3 paradajza ( može i iz konzerve, ako nemate svež)
- ½ šolje (100 ml) belog suvog vina
- So, biber
- Peršun
Ugrejte maslinovo ulje. Propržite crni luk i praziluk sitno isečen. Zatim dodajte sitno seckan beli luk i kašičicu paste od pečenog belog luka ( ako nemate, slobodno dodajte samo još jedno čeno svežeg belog luka). Kada se to proprži u tiganj idu i paprika, seckane na kockice. Sve pržite na srednjoj vatri. Zatim dodajte pola čaše belog, suvog vina ( ne brinite, alkohol će odmah ispariti, tako da je ovo jelo pogodno i u restrikciji).
Ovako je izgledalo na kraju:
Zatim stavite iseckani paradajz, može i iz konzerve, samo će se malo duže dinstati. Sve krčkajte na srednjoj vatri i mešajte. Kada primetite da je voda isparila, posolite, dodajte malo bibera, možete i tucane ljute paprika. Kako je u Španiji pasulj, ali i leblebija veoma zastupljena, mi smo na kraju dodali kuvanu leblebiju ili naut. Još minut dva, da se povežu ukusi i Pisto je gotov. Obilno ga pospite peršunom i uživajte. Ako ipak volite da “zakomplikujete”, dodajte preko prženo jaje ili pospite seckanim ili narendanim ovčijim sirom (u toj verziji jedite ga za doručak ili ponekad za ručak, u vanrestrikciji).
Pisto je odličan kao ručak u restrikciji u vreme posta(skrobno povrće je u restrikciji dozvoljeno za ručak u vreme posta ili kod osoba koje su vegetarijanci). Takođe, vanrestriktivci ga mogu takođe nekada jesti za ručak. Što se mene tiče, idealan je i za doručak, kao što smo ga mi jeli. Koristite krišku prepečenog hleba, umesto viljuške ili kašike.
Zaista preporučujem da ga probate. Jednostavno je za spremanje, a bogat ukusima i povrćem.
Prijatno. Uživajte.
PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA