Kada sam počinjala svoje kulinarske avanture, upravo sam muku mučila sa tim odokativnim merama, ali moram priznati da se moja majka svojski trudila da te svoje odokativne mere svede na nešto što može biti od pomoći početniku.
Kuva i piše:
Milena Milićević
Za špansku kuhinju možemo reći da je mediteranska. Izuzetak su unutrašnji delovi zemlje, Pirinejskog poluostrva, gde se u u većoj meri koriste meso, šunke i kobasice. Jela se, uz ribu i morske plodove, piletinu ili neko drugo meso, mahom baziraju na pirinču, krompiru, paradajzu, paprici, leblebijama na jugu i pasulju na severu. I naravno, sve se priprema na maslinovom ulju. Kako bi se poboljšao ukus, uglavnom se dodaju beli i crni luk, dimljena paprika i lorber.
U nedelju smo na Pidžama partiju spremali mrsna jela, ali posna, jer je u ponedeljak počeo i Uskršnji post. Mada ovo jelo mogu da jedu svi oni koji se u pojedinim danima “odmaraju” od mesa, a pogodno je i za vegetarijance.
Pogledajte kako smo spremali jela u duhu Španije:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/843796602619708/
I u ovom jelu vidi se uticaj raznih osvajača. Pisto je zapravo španska verzija francuskoj ratatuja. Nadograđena verzije ovog jela je sa grilovanom ribom, a u pojedinim regijama Španije spremaju ga i sa jajima, tako da više podseća na turski Menemen ili Shakshuku, jelo koje se sprema u Tunisu, Libiji, Maroku, Egiptu ili Izraelu. Pojedine regije spremaju i Pisto Manchego, u koji se na kraju dodaje Manchego sir, ovčiji sir prijatnog ukusa, poreklom iz Španije. Osnova su paprika, paradajz, luk i tikvice, a može se dodati i patlidžan. Mi smo spremali posnu ili vegetarijansku varijantu, bez ribe, bez jaja i bez divnog manchego sira.
Za Pisto vam je potrebno:
- ¼ šolje (50 ml) maslinovog ulja
- 1 manji crni ili crveni luk
- ½ praziluka (stavite i zeleni deo)
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica pečenog belog luka ( ako nemate, stavite još jedno čen svežeg)
- 2 sveže paprike ( poželjno je da budu različite boje, zbog šarenolikosti jela)
- 1 mala tikvica
- 2-3 paradajza ( može i iz konzerve, ako nemate svež)
- ½ šolje (100 ml) belog suvog vina
- So, biber
- Peršun
Ugrejte maslinovo ulje. Propržite crni luk i praziluk sitno isečen. Zatim dodajte sitno seckan beli luk i kašičicu paste od pečenog belog luka ( ako nemate, slobodno dodajte samo još jedno čeno svežeg belog luka). Kada se to proprži u tiganj idu i paprika, seckane na kockice. Sve pržite na srednjoj vatri. Zatim dodajte pola čaše belog, suvog vina ( ne brinite, alkohol će odmah ispariti, tako da je ovo jelo pogodno i u restrikciji).
Ovako je izgledalo na kraju:
Zatim stavite iseckani paradajz, može i iz konzerve, samo će se malo duže dinstati. Sve krčkajte na srednjoj vatri i mešajte. Kada primetite da je voda isparila, posolite, dodajte malo bibera, možete i tucane ljute paprika. Kako je u Španiji pasulj, ali i leblebija veoma zastupljena, mi smo na kraju dodali kuvanu leblebiju ili naut. Još minut dva, da se povežu ukusi i Pisto je gotov. Obilno ga pospite peršunom i uživajte. Ako ipak volite da “zakomplikujete”, dodajte preko prženo jaje ili pospite seckanim ili narendanim ovčijim sirom (u toj verziji jedite ga za doručak ili ponekad za ručak, u vanrestrikciji).
Pisto je odličan kao ručak u restrikciji u vreme posta(skrobno povrće je u restrikciji dozvoljeno za ručak u vreme posta ili kod osoba koje su vegetarijanci). Takođe, vanrestriktivci ga mogu takođe nekada jesti za ručak. Što se mene tiče, idealan je i za doručak, kao što smo ga mi jeli. Koristite krišku prepečenog hleba, umesto viljuške ili kašike.
Zaista preporučujem da ga probate. Jednostavno je za spremanje, a bogat ukusima i povrćem.
Prijatno. Uživajte.
PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA