Može za doručak, može za ručak: Pisto

13/03/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za špansku kuhinju možemo reći da je mediteranska. Izuzetak su unutrašnji delovi zemlje, Pirinejskog poluostrva, gde se u u većoj meri koriste meso, šunke i kobasice. Jela se, uz ribu i morske plodove, piletinu ili neko drugo meso, mahom baziraju na pirinču, krompiru, paradajzu, paprici, leblebijama na jugu i pasulju na severu. I naravno, sve se priprema na maslinovom ulju. Kako bi se poboljšao ukus, uglavnom se dodaju beli i crni luk, dimljena paprika i lorber.

U nedelju smo na Pidžama partiju spremali mrsna jela, ali posna, jer je u ponedeljak počeo i Uskršnji post. Mada ovo jelo mogu da jedu svi oni koji se u pojedinim danima “odmaraju” od mesa, a pogodno je i za vegetarijance.

Pogledajte kako smo spremali jela u duhu Španije:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/843796602619708/

I u ovom jelu vidi se uticaj raznih osvajača. Pisto je zapravo španska verzija francuskoj ratatuja. Nadograđena verzije ovog jela je sa grilovanom ribom, a u pojedinim regijama Španije spremaju ga i sa jajima, tako da više podseća na turski Menemen ili Shakshuku, jelo koje se sprema u Tunisu, Libiji, Maroku, Egiptu ili Izraelu. Pojedine regije spremaju i Pisto Manchego, u koji se na kraju dodaje Manchego sir, ovčiji sir prijatnog ukusa, poreklom iz Španije. Osnova su paprika, paradajz, luk i tikvice, a može se dodati i patlidžan. Mi smo spremali posnu ili vegetarijansku varijantu, bez ribe, bez jaja i bez divnog manchego sira.

Za Pisto vam je potrebno:

  • ¼ šolje (50 ml) maslinovog ulja
  • 1 manji crni ili crveni luk
  • ½ praziluka (stavite i zeleni deo)
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica pečenog belog luka ( ako nemate, stavite još jedno čen svežeg)
  • 2 sveže paprike ( poželjno je da budu različite boje, zbog šarenolikosti jela)
  • 1 mala tikvica
  • 2-3 paradajza ( može i iz konzerve, ako nemate svež)
  • ½ šolje (100 ml) belog suvog vina
  • So, biber
  • Peršun

Ugrejte maslinovo ulje. Propržite crni luk i praziluk sitno isečen. Zatim dodajte sitno seckan beli luk i kašičicu paste od pečenog belog luka ( ako nemate, slobodno dodajte samo još jedno čeno svežeg belog luka). Kada se to proprži u tiganj idu i paprika, seckane na kockice. Sve pržite na srednjoj vatri. Zatim dodajte pola čaše belog, suvog vina ( ne brinite, alkohol će odmah ispariti, tako da je ovo jelo pogodno i u restrikciji).

Ovako je izgledalo na kraju:

Zatim stavite iseckani paradajz, može i iz konzerve, samo će se malo duže dinstati. Sve krčkajte na srednjoj vatri i mešajte. Kada primetite da je voda isparila, posolite, dodajte malo bibera, možete i tucane ljute paprika. Kako je u Španiji pasulj, ali i leblebija veoma zastupljena, mi smo na kraju dodali kuvanu leblebiju ili naut. Još minut dva, da se povežu ukusi i Pisto je gotov. Obilno ga pospite peršunom i uživajte. Ako ipak volite da “zakomplikujete”, dodajte preko prženo jaje ili pospite seckanim ili narendanim ovčijim sirom (u toj verziji jedite ga za doručak ili ponekad za ručak, u vanrestrikciji).

cof

Pisto je odličan kao ručak u restrikciji u vreme posta(skrobno povrće je u restrikciji dozvoljeno za ručak u vreme posta ili kod osoba koje su vegetarijanci). Takođe, vanrestriktivci ga mogu takođe nekada jesti za ručak. Što se mene tiče, idealan je i za doručak, kao što smo ga mi jeli. Koristite krišku prepečenog hleba, umesto viljuške ili kašike.

Zaista preporučujem da ga probate. Jednostavno je za spremanje, a bogat ukusima i povrćem.
Prijatno. Uživajte.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”

 



Ostavite komentar