A može i ovako – fermentisan kačamak

22/09/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ponavljanje je majka mudrosti. Pa da ponovimo.

Fitinska kiselina se nalazi u svim žitaricama koje jedemo, mahunarkama, pirinču, semenkama, orašastim plodovima. I nije dobra za nas jer sprečava apsorpciju minerala iz hrane. A jedan od načina da se oslobodimo dela ove kiseline je da potapamo ono što jedemo i to pre kuvanja. Smatra se da su semenke najmanji problem jer se najmanje unose pa ne mogu toliko da poremete količinu minerala koje unosimo i zadrđavamo u telu. A da su najveći problem žitarice koje zapravo najviše jedemo kroz razne proizvode. Jedna od žitarica koja je generalno zdrava i preporučuje se u ishrani iz mnogo dobrih razloga, spada u one sa većom količinom fitinske kiseline. A to je heljda.

Šta je fitinska kiselina i kako je eliminisati

Kada god kuvamo celo zrno, mi heljdu potapamo preko noći. Kada pečemo hleb, ostavimo testo da se fermentiše preko dana ili noći. Ali to retko radiumo kada pravimo palačinke ili kačamak.

Pre neki dan sam eksperimentisala sa fermentisanim palačinkama, doduše sa speltinim brašnom, a sad sa pravljenjem kačamka. I zaporavo je jako prosto, samo treba uveče da se setimo.

Fermentisane palačinke

U šerpicu sam stavila tri manje kašike brašna i dodala tri decilitra hladne vode. Vodu sam polako dodavala mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Mnogo je bezveze imati grudvice u kačamku. Poklopila sam šerpu i ostavila je preko noći. Ujutru sam samo uključila ringlu.

Povremeno sam mešala da se ne bi zalepilo po dnu i dodavala još vode. Heljdino brašno ume dosta da je popije a ja volim da mi je kačamak ređi.

Kad god ga pravim, volim da ga začinim kajmakom i prženom slaninicom. Ali ih ovog puta nisam imala u kući i stavila sam narednadni livanjski sir. Njega imam u većim količinama u poslednje vreme. Domaći!

Vi možete da staviet šta god želite: sir, kajmak, pavlaku, slaninu, drugo suhomesnato, tostirane semenke…. Napravite ga onako kako ga volite.

Prijatno!Ostavite komentar