MOTIVACIJA : Učili su me da hodam, jela sam na slamčicu, ali nisam odustala

27/03/2018

Nataša nekad i sad

Kuva i piše:
Nataša Kostić

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ceo život je borba, samo što se neke bitke dobiju lako, a sa nekima se boriš ceo život.

Marina Damnjanović i Nataša Kostić: Od online podrške do stvarnog prijateljstva

Od svih bitki najteža je ona za sopstveno zdravlje i život. Za mene su do 2008. godine to bile neke beznačajne stvari, ali onda sam se suočila sa zdravstvenim problemom i od nekih 60-62 kg došla sam na 75 kilograma, a sve kao posledica neaktivnosti i zbog toga što sam bila više nepokretna nego pokretna.

Uspela sam da delimično rešim problem tek 2012. godine ali sam kao posledicu rešavanja svog zdravstvenog problema nakupila još 8 ili 10 kilograma. I naravno ponovo narušila zdravlje. A onda sam 2015. godine slucajno čula za hrono ishranu i rešila da probam, bez mnogo filosofiranja, bez da čekam ponedeljak.

Pravila restrikcije, odnosno mršavljenja

Hrono ishrana posle restrikcije

 

Počela sam u subotu 08. avgusta i to od ručka. Do kraja meseca vaga je pokazala minus sedam kilograma, pa krajem septembra jos sedam, isto tamo i u oktobru. Ukupno 21 kilogam u minusu.

Onda sam izbacila vagu i rešila da godinu završim sa restrikcijom i da od 01. januara krenem vanrestriktivno. Konačni bilans je bio sa 83 na 58 kilograma, a u obimima da vam ne govorim. Otprilike su sve priče “hronera” slične. Ono o čemu ja želim je da vam pišem je na kakva iskušenja čoveka stavi život i kako se izboriti s tim.

Moj stav je poštovanje pravila, ne izmišljanje nekih svojih pod parolom “kod mene to radi” ili “ja to tako”. Naravno neke stvari koje ne prijaju treba izbaciti i korigovati, ali sve u okvirima hrono ishrane. Vojnik u meni nikako ne može da svari opravdanja za brljanje, praznik, rođendan, iskušenja na svakom koraku…

U martu 2017. imala sam operaciju vratnih diskusa, 15 dana posle operacije sam se hranila na cevčicu i svi obroci su bili u skladu sa hrono principima, ali vanrestriktivni. Ceo april sam provela u banji na lečenju, jedino tad nisam imala mogućnosti da baš svaki obrok ispoštujem ali da mi nije bilo mojih ukućana, Marine Damnjanović i njenih hrono kiflica, kao i moje Daliborke Mehmedović, bilo bi i više neispoštovanih obroka.

Vikendom sam išla kući, pravila hrono hleb i pecivo i nosila u banju da imam bar doručak po pravilima. Za taj period nisam dodala ni jedan kilogram, jela sam šta sam morala, ali sam poštovala satnicu i to da ne jedem između obroka.

O fizičkoj aktivnosti nije bilo ni govora, učili su me kako da hodam, kako da se češljam…Od 365 dana u godini 175 dana sam provela po centrima za rehabilitaciju, salama za vezbanje, bazenima, elektroterapijama i čekaonicama, prevozu do tamo i nazad (oko 1,5 -2 sata dnevno). A od toga mozda dvadesetak neispoštovanih obroka.

Borba još traje, još uvek uklapam obroke i satnicu sa terminima u kinezi sali i elektroterapiji, taxiju, lekarima…. i još strogo poštujem sva pravila vanrestrikcije. A vaga, vaga vec dve godine stoji na 60 kilograma. Ono sto sam htela ovim tekstom da kazem da je najbitnije da raščistite sami sa sobom, odlučite i ne odustajete. Živi smo ljudi, svako od nas dođe u iskušenje da prekrši poneko pravilo, pojede ono što nije po pravilima ali kad stavite na vagu za i protiv sami odlučujete sta ima veću težinu.

 

RECEPT PLUS

Natašina pita sa sirom

  • 1 pakovanje (500 gr) heljdinih kora
  • 500 gr kg punomasnog sira (u restrikciji mladi)
  • 2 kašike masti
  • 2 dl kisele vode (mineralne gazirane vode)
  • 2 činije (jedna za sir a druga za mineralnu vodu)
  • Šerpica ili plehani tanjir za topljenje masti
  • 2 silikonske četkice
  • Okrugla tepsija

PRIPREMA:
Uzeti činiju i u nju izmrviti sir ako je u kriškama, ako je sitan sir u pitanju nema potrebe da ga mrvite. U drugu činiju sipajte mineralnu vodu. U šerpici ili tanjiru otopite mast.
Odvojite jednu koru sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete burek), a dno tepsije četkicom premažite rastopljenom mašću, stavite tri kore na dno tepsije tako da im krajevi vire preko ivice tepsije.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Tako naređane kore poprskajte mineralnom vodom- za to koristite drugu silikonsku cetkicu i rastopljenom mašću. Obilno posoliti izmrvljenim ili sitnim sirom. Uzeti koru zgužvati kao harmoniku i staviti preko sira, tako da zauzme trećinu površine tepsije i to uraditi sa jos dve kore. Izgužvane kore popskati vodom i mašću pa opet posoliti sir odozgo.

Kad su sve kore potrošene i poređane i istrošen sav sir polako burek preklopiti korama koje vise preko ivice tepsije. Premažite mineralnom vodom i mašću i na kraj stavite onu jednu koru, koju ste odvojili na pocetku i ušuškajte je ispod bureka da sir ne iscuri prilikom pečenja.
Uključite rernu na max, kod mene je to 250°C da se peče. Burek peći 5 minuta na 250 °C ili dok blago ne porumeni, a potom rernu smanjiti na 200 °C i peći burek još 25-30 minuta (što zavisi od jačine vaše rerne).

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Kad je burek pečen, ostaviti ga 5 minuta u isključenoj rerni , a potom ga izvaditi iz rerne i istresite iz tepsije na rešetku, tako ostane hrskava korica, kao kod bureka u pekari.

POSLUŽENJE:
Burek sa sirom poslužite za doručak. Ako ste u restrikciji jedite samo burek a ako ste van restrikcije mozete dodati kiselu pavlaku ili kiselo mleko.

Pročitajte još:

Kako sam stigla od 117 do 69 kilograma

 

Minus 25 kilograma uz insulinsku rezistenciju

 

Kako sam smršala 54 kilograma

 

Kada se stomak isprečio u vezivanju pertli, rekla sam – hrono!

 

Skidanje kilograma je moguće i bez restrikcije

 

Sa hrono sam počela kada sam zatrudnela. I nisam se pokajala

 

Više me ne pitaju da li sam trudna, a uživam u hrani

 Ostavite komentar