Kuva i piše: Ana Ćubela Moram da priznam da mi je …
Kuva i piše:
Nataša Kostić
Ceo život je borba, samo što se neke bitke dobiju lako, a sa nekima se boriš ceo život.
Od svih bitki najteža je ona za sopstveno zdravlje i život. Za mene su do 2008. godine to bile neke beznačajne stvari, ali onda sam se suočila sa zdravstvenim problemom i od nekih 60-62 kg došla sam na 75 kilograma, a sve kao posledica neaktivnosti i zbog toga što sam bila više nepokretna nego pokretna.
Uspela sam da delimično rešim problem tek 2012. godine ali sam kao posledicu rešavanja svog zdravstvenog problema nakupila još 8 ili 10 kilograma. I naravno ponovo narušila zdravlje. A onda sam 2015. godine slucajno čula za hrono ishranu i rešila da probam, bez mnogo filosofiranja, bez da čekam ponedeljak.
Pravila restrikcije, odnosno mršavljenja
Hrono ishrana posle restrikcije
Počela sam u subotu 08. avgusta i to od ručka. Do kraja meseca vaga je pokazala minus sedam kilograma, pa krajem septembra jos sedam, isto tamo i u oktobru. Ukupno 21 kilogam u minusu.
Onda sam izbacila vagu i rešila da godinu završim sa restrikcijom i da od 01. januara krenem vanrestriktivno. Konačni bilans je bio sa 83 na 58 kilograma, a u obimima da vam ne govorim. Otprilike su sve priče “hronera” slične. Ono o čemu ja želim je da vam pišem je na kakva iskušenja čoveka stavi život i kako se izboriti s tim.
Moj stav je poštovanje pravila, ne izmišljanje nekih svojih pod parolom “kod mene to radi” ili “ja to tako”. Naravno neke stvari koje ne prijaju treba izbaciti i korigovati, ali sve u okvirima hrono ishrane. Vojnik u meni nikako ne može da svari opravdanja za brljanje, praznik, rođendan, iskušenja na svakom koraku…
U martu 2017. imala sam operaciju vratnih diskusa, 15 dana posle operacije sam se hranila na cevčicu i svi obroci su bili u skladu sa hrono principima, ali vanrestriktivni. Ceo april sam provela u banji na lečenju, jedino tad nisam imala mogućnosti da baš svaki obrok ispoštujem ali da mi nije bilo mojih ukućana, Marine Damnjanović i njenih hrono kiflica, kao i moje Daliborke Mehmedović, bilo bi i više neispoštovanih obroka.
Vikendom sam išla kući, pravila hrono hleb i pecivo i nosila u banju da imam bar doručak po pravilima. Za taj period nisam dodala ni jedan kilogram, jela sam šta sam morala, ali sam poštovala satnicu i to da ne jedem između obroka.
O fizičkoj aktivnosti nije bilo ni govora, učili su me kako da hodam, kako da se češljam…Od 365 dana u godini 175 dana sam provela po centrima za rehabilitaciju, salama za vezbanje, bazenima, elektroterapijama i čekaonicama, prevozu do tamo i nazad (oko 1,5 -2 sata dnevno). A od toga mozda dvadesetak neispoštovanih obroka.
Borba još traje, još uvek uklapam obroke i satnicu sa terminima u kinezi sali i elektroterapiji, taxiju, lekarima…. i još strogo poštujem sva pravila vanrestrikcije. A vaga, vaga vec dve godine stoji na 60 kilograma. Ono sto sam htela ovim tekstom da kazem da je najbitnije da raščistite sami sa sobom, odlučite i ne odustajete. Živi smo ljudi, svako od nas dođe u iskušenje da prekrši poneko pravilo, pojede ono što nije po pravilima ali kad stavite na vagu za i protiv sami odlučujete sta ima veću težinu.
RECEPT PLUS
Natašina pita sa sirom
- 1 pakovanje (500 gr) heljdinih kora
- 500 gr kg punomasnog sira (u restrikciji mladi)
- 2 kašike masti
- 2 dl kisele vode (mineralne gazirane vode)
- 2 činije (jedna za sir a druga za mineralnu vodu)
- Šerpica ili plehani tanjir za topljenje masti
- 2 silikonske četkice
- Okrugla tepsija
PRIPREMA:
Uzeti činiju i u nju izmrviti sir ako je u kriškama, ako je sitan sir u pitanju nema potrebe da ga mrvite. U drugu činiju sipajte mineralnu vodu. U šerpici ili tanjiru otopite mast.
Odvojite jednu koru sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete burek), a dno tepsije četkicom premažite rastopljenom mašću, stavite tri kore na dno tepsije tako da im krajevi vire preko ivice tepsije.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Tako naređane kore poprskajte mineralnom vodom- za to koristite drugu silikonsku cetkicu i rastopljenom mašću. Obilno posoliti izmrvljenim ili sitnim sirom. Uzeti koru zgužvati kao harmoniku i staviti preko sira, tako da zauzme trećinu površine tepsije i to uraditi sa jos dve kore. Izgužvane kore popskati vodom i mašću pa opet posoliti sir odozgo.
Kad su sve kore potrošene i poređane i istrošen sav sir polako burek preklopiti korama koje vise preko ivice tepsije. Premažite mineralnom vodom i mašću i na kraj stavite onu jednu koru, koju ste odvojili na pocetku i ušuškajte je ispod bureka da sir ne iscuri prilikom pečenja.
Uključite rernu na max, kod mene je to 250°C da se peče. Burek peći 5 minuta na 250 °C ili dok blago ne porumeni, a potom rernu smanjiti na 200 °C i peći burek još 25-30 minuta (što zavisi od jačine vaše rerne).
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Kad je burek pečen, ostaviti ga 5 minuta u isključenoj rerni , a potom ga izvaditi iz rerne i istresite iz tepsije na rešetku, tako ostane hrskava korica, kao kod bureka u pekari.
POSLUŽENJE:
Burek sa sirom poslužite za doručak. Ako ste u restrikciji jedite samo burek a ako ste van restrikcije mozete dodati kiselu pavlaku ili kiselo mleko.
Pročitajte još:
Kako sam stigla od 117 do 69 kilograma
Minus 25 kilograma uz insulinsku rezistenciju
Kako sam smršala 54 kilograma
Kada se stomak isprečio u vezivanju pertli, rekla sam – hrono!
Skidanje kilograma je moguće i bez restrikcije
Sa hrono sam počela kada sam zatrudnela. I nisam se pokajala
Više me ne pitaju da li sam trudna, a uživam u hrani