Moj omiljeni hleb svih vremena

25/01/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Kada sam počinjala sa hrono ishranom, a ima tome više od četiri godine, dobar recept za hleb nije bilo lako naći. Uglavnom smo svi pravili dva. Jedan je bio skoro ceo od spelte, drugi od pšeničnog integralnog brašna. Sve ostalo i nije delovalo preterano jestivo, da izvinu tadašnji hroneri. A onda smo počeli da maštamo u kuhinji. I da se utrkujemo s idejama.

Do danas smo svašta isprobali. Nema brašna koje nismo stavili u smesu, začina, dodataka. Neki od hlebova su počeli da liče na mala umetnička dela, drugi na kolače.

Evo nekoliko zanimljivih hlebova:

Hleb sa heljdom i kaparima

Jedan od najboljih ali ne top 1

Hleb sa brašnom od leblebija

Hleb kao bakina štrudla

Hleb sa sušenim lukom

Libum – žrtveni hleb iz Pompeje

Mali hleb sa kurkumom

Hleb sa divljim origanom i maslinama

Eliopsomo – grčki hleb sa maslinama

Ovaj hleb možda i postoji negde na blogu, ali sam mu zaboravila ime. Nije lako svakog imenovati. Na početku sam kao blesava mesila nove hlebove, kao da i život zavisi od njih, pa sam se pogubila sa nazivima. Znala sam da moram da odmorim glavu kada sam jednoj vekni dala ime – Novi hleb. Potražite ga na blogu, odličan je, samo mu je ime glupo.

I ovaj moj omiljen sam nekada pravila u većoj koliini, tada sam uvek imala društvo na doručku. Išslo je po 150 grama oba brašna i po dve kašike svih semenki i ulja. I ukupna gramaža bi na kraju bila preko 600. I pekla sam ga u kalupu da bi izgledao kao pravi hleb i ima lepe kriške. Sada često hlebove pečem kao pogače jer tako budu brže gotovi.

Za ovu manju verziju vam je potrebno:

  • 100 gr ražanog brašna
  • 100 gr speltinog brašna
  • Po 1 kašika semeki golice, susama, smrvljenog lana i suncokreta
  • 1/2 praška za pecivo
  • Prstohvat ili dva soli
  • Ulje, mislim da sam zaboravila da stavim, ali možete kašiku
  • 200 ml vode

Prvo promešate suve sastojke, bez praška za pecivo, pa dodajte vodu. Dobro promešajte, poklopite i ostavite da stoji. Meni je ova smesa stajala preko deset sati. Plan je bio da ga uveče pečem, a u ponoć shvatila da mi se spava, pa sam ga pustila do jutra. Ovih dana u stanovima nije toplo pa nisam brinula da li će da propadne, odnosno da li će da počne da kisi.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Nakon stajanja dobro umešajte prašak za pecivo, izlijte u kalup ili, kao ja, stavite smesu na pek papit u plehu. Zagladite mokrim rukama i pospite semenkama. Malo ih uatapkajte da ne popadaju kada hleb bude gotov.

Ako ste u restrikciji birajte mlad sir

U rernu na 220 stepeni i biće gotov za 20 do 30 minuta. Ako je slabija rerna možda i za 40. Onu gore pomenutu veću veknu sam nekada pekla i preko sat vremena.

Isprobajte ga i javite kako vam se dopao. Od brojnih hlebova koje sam napravila, ovaj mi je najbliži srcu.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar