Moćne zemičke sa čia semenkama

23/01/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Da li ste znali da su čia semenke nekada bile popularne kod Maja i Asteka? Ok, to možda i zvuči logično s obzirom na to da im je poreklo iz Južne Amerike. Ali ono što nisam znala je to da su ova mala siva zrna tim narodima bila jako važna i da su predstavljala – energiju. Zapravo, reč chia (čia) navodno na starom, prastarom Majanskom jeziku znači “snaga”.

Pa su zato i ove moje zemičke dobile naziv – moćne. A i jesu. Ispale su odlično. Mekane, rupičaste, ukusne. I moram da priznam – veoma zasitne.

Iako su manje od zrna prosa, ova sitna zrna su jako bogata, barem sa one nutritivne strane. Malo kalorija, puno vlakana, proteina i veoma bitne stvari – omege 3.

I zato ova mala zrna generalno treba jesti u sirovom stanju, često potpoljena u nešto. Ali zbog toga što puštaju svojevrstan gel, ove semenke su dobre i za povezivanje testa. Pa kad koristite neka brašna koja nisu baš zahvalna za mešenje, ili naiđete na neko baš krupno mleveno, te znate da neće ispasti dobro u hlebu, ubacite malo čia semenki.

Potrebno vam je:

  • 100 gr speltinog brašna
  • 50 gr heljdinog brašna
  • 150 ml vode
  • 1 kašika čia semenki
  • Prstohvat morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja

Pomešajte brašna i čia semenke i dodajte vodu. Poklopite činiju i ostavite preko noći ili dana. Neka se sve malo fermentiše. Što duže to bolje. Ja testa volim da držim minimum 10 sati. Naravno, leti, zbog vrućine, mora malo više da se vodi računa o tome.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Nakon toga dodajte ulje, so i prašak za pecivo. I sve lepo umešajte. Kašikom ili mikserom. Ukoliko vam se učini previše gusto, dodajte mrvicu kisele vode.

Da bi se brže ispeklo, ja sam smesu podelila na dva dela. Mokrim rukama sam formirala dve zemičke, malo ih zarezala nožem po površini i ubacila u zagrejanu rernu. Pekla sam ih između 15 i 20 minuta na 210 stepeni.

Pustila sam ih da se malo ohlade. Prepolovila sam jednu veknicu i filovala: pavlaka, dva kuvana jaja, malo pečene paprike koja je zaostala od ručka i palo bebi spanaća.

Znam, vi u restrikciji ne mešate mlečne proizode i jaja, pa možete da preskočite pavlaku i da stavite puter. Ili da preskočlite jaja i stavite suhomesntato. Kako vam je volja.

I iskreno, pojela sam pola jedne zemičke, sa svim dodacima gore. Samo ih nisam sve potrpala na hleb za slikanje 😉 . I bila sita do ručka.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Prijatno!



Ostavite komentar