Mirza gasemi (kasemi)

04/03/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovo su mirza gasemi ili kasemi, kako se gde izgovara.

Kao prvo, ne izmišljam imena, majkemi. Ali sam ovih dana sam  završila Lovca na zmajeve (ko nije citao toplo preporučujem). A u njoj se malo malo spominje po koje persijsko jelo, tako da se često mašem za knjigom sa njihovim receptima ovih dana.

Tako sam i naletela na Mirzu, pa još kad sam videla da je na bazi patlidžana, niko srećniji. Iz moje kuhinje ovih dana izlazi ozbiljan dim i garez, bojim se da će me proterati iz Monce. Još ima paprika i patlidćana kod Đovanija, pa spremam za zamrzivač kao da nas u kuci ima 10, a ne dvoje. Pardon, i Leda je tu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Inače, ovo jelo je poreklom sa severa Irana, na bazi je, jelte, patlidžana koji se smatraju vrtnim “mesom” i u veoma su sirokoj upotrebi.
Liči na turski menemem, a onda i na naš bećar paprikaš, samo su namirnice i začini drugačiji.

Ka’ drugo, ovo jelo je idealno za one koji vole da ubirpikavaju, umuljavaju, šljusnu vamo, pljusnu tamo, sve je jasno i tačno ali i odokativno, sve može a i ne mora… baš kao i na bliskom istoku.

Po originalnom receptu ide manje jaja na celu količinu (na 6 patlidžana 3 jaja). Kod mene je za ovu hrono varijantu odnos dosta pomeren u korist jaja, a vi sad kako vam volja i koliko vas ima.

Potrebno vam je:

  • 1 manji patlidzan ispečen na rostilju (ako ne, onda u rerni) – kao za baba ganuš, pa onda očišćen
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Ista količina paradajza kao i patlidžana
  • Kurkume po ukusu
  • So
  • 2 jaja
  • Orasi (#vanrestrikcija) ili bademi ili semenke suncokreta (#restrikcija) i malo seckanog persuna za odozgor

I sad u nedelju su spremana jela inspirisana orijentom:

Na maslinovom ulju pustiti beli luk da zamirise i dodati paradajz. Ako je svež, trebaće malo vise da se zgusne, ako je iz tegle (pelat) ide mnogo brže. U svakom slučaju, to mešati povremeno dok se ne dobije sos. U to dodati pečeni i oljusteni patlidžan, i dobro mešati. Ja sve ovo radim na slaboj vatri. Dobije se konzistencija slična sosu. Kada se paradajz i patližan zgusnu, dodati kurkumu i so. Ubaciti u to jaja, dobro promesati i pustiti da se ona skuvaju – to ide brzo.

A recepti sa Pidžama žurke uskoro stižu:

Neka se malo prohladi, lepši je mlak. Pospite čime imate i šta vam se jede.

Ja sam uz to odbila viljusku, te sam macala sa štapicima od galeta sa kuvanim zitom (ovas).

I to je to. Prijatno! 😊

I ko hoce da vrcka dok kuva, izvolite i ovo:

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela iz kuvara “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar