Još jedna ideja za one koji poste, za vegeterijansce ili za one koji vole raznovrsno
Kuva i piše:
Milena Milićević
Svi volimo iznenađenja i poklone. Ne moraju ona da imaju materijalnu vrednost. Za mene je mnogo bitnija pažnja koju mi „poklanja“ osoba od koje dobijam dar. Za nas gastronomske zaljubljenike, često su omiljeni pokloni oni jestivi. Ipak, najlepše mi zaigra srce, kada mi draga osoba pripremi omiljen obrok, umesi voljeni kolač ili ispeče mirišljavo pecivo.
Među mojim prijateljima je poznato da stalno nešto zdravo „muljam“ i najslađi im je osmeh kada im nešto od špecija iz moje kuhinje donesem i na probu. Moja drugarica Jelena Dejković, poznatija kao Dajko (samo je Ana zove Dejko), već više od godinu dana ne jede gluten i mlečne proizvode, pa često „laboratorijski“ eksperimentišem sa takvom hranom, a one uspele eksperimente naravno nosim joj na dar. Tako je bilo i sa ovim heljdinim mirišljavim pecivom.
Iako su pravljena samo sa heljdinim brašnom, spolja su krckava, unutra vazdušasta i mekana.
Vrlo je jednostavno, a, kažu degustatori, i veoma ukusno:
- 3 šolje heljdinog brašna
- 2 kašike psilijum ljuspica
- 2 kašike čia semenki
- 4 kašike sušenog crnog luka
- 1 kašičica soli
- 3 šolje tople vode
- 5 kašika maslinovog ulja
Pred pečenje:
- 1 prašak za pecivo
Suve sastojke izmešajte u činiji. Ne morate da prosejete brašno, dovoljno je da onom ručnom mutilicom sve ove suve sastojke nekoliko puta izmešate. Zatim dodajte maslinovo ulje i toplu vodu. Tako izmešano testo, ostavite da odstoji poklopljeno najmanje četiri sata, a slobodno može da odstoji i preko noći.
Rernu uključite na 220 stepeni. U odstojalo testo sipajte jedan prašak za pecivo. Dobro izmešajte. Zatim kašikom na pleh, na koji ste stavili papir za pečenje, stavljajte gomile testa. Zatim mokrim rukama zagladite ove lepinjice. Zatim pravac topla rerna na pola sata.
Proverite pre nego što ih izvadite čačkalicom da li su pečene, ako čačkalica izađe suva iz testa, gotove su. Poređajte ih na rešetku od rerne koju ste stavili na neki pleh ili šerpu, da se lepinje ohlade i da izađe sva vlaga iz njih.
Sada je kreacija i mašta na delu. Poklonite ih dragoj osobi. Ili jednostvno obradujte sebe ukusnim i divnim doručkom.
Prijatno!