Mirišljave ražane lepinje

25/06/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Nema ništa lepše od mirisnog krckavog peciva….dobro ima. Ali kada je doručak u pitanju pita pa krckavilo. Kod mene često to krckavilo bude lomljavilo zuba, jer se kod mene u porodici sve reši. Sva peciva moraju da budu extra pečena, pite rumene, a hlebovi naknadno još i ugaravljeni dodatnim pečenjem u tosteru ili tiganju.

Za goste smo spremali posebno pečena peciva i pite, jer kada vide ono što mi jedemo, izmami im se komentar, aaaa rerna malo poludela. Sve u svemu, kod nas važi pravilo – sve što nije reš pečeno je živo 😀

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Zato ja sva peciva, lepinje i hlebove pečem mnogo duže nego što bi trebalo, jer obožavam te krckave korice, koje, što bi babe rekle, rumaju pod zubima. Dodatno ih urešavam u rerni ispod grejača, u tosteru ili tiganju, dok malo ne poprime zagoreli miris a malo i pocrne. Šta ćete to se voli. Sa druge strane, kažu i da je za stomak zdravije prepečeno, nego mekano testo. Ali to na stranu, jedite kako više volite.

Čuvene mirišljave lepinje, od one prve ture za osmoro ljudi, do Anine izvedbe u manjoj količini, pa onda mirišljavog hleba, do mirišljavih lepinjica sa kurkumom i ruzmarinom pride….varijacija je bezbroj, ali se skoro obavezno, kada Ana i ja zajedno doručujemo nađu na stolu. Pa kad su zaista fabulozne.

Bila je mala pauza, pa sam rešila da ponovo zamirišem kuću. Kada sam sejala raženo i speltino brašno onomad za Indijski lisnati hleb, ostale su mi mekinje. Bar podsećaju. Ništa se ne baca, pa sam i njih stavila u ove mirišljavke. I ovoga puta pravila samo od raženog brašna. Količinu slobodno smanjite, ali i ne morate, jer treba da budete ekonomični. Jedno paljenje rerne, a dobićete 4 malene veknice, koje mogu da se zamrznu. Takođe svaka može da bude posuta različito, što će dodatno promeniti ukus.

Potrebno vam je

 • 2 šolje raženog brašna
 • 1 šolja mekinja ostalih od prosejanog raženog i speltinog brašna
 • 2 kašike chia semenki (može i bez njih)
 • 3 pune kašike kima
 • 2 pune kašike mlevenog lana (ja koristim i braon i zlatni)
 • 3 pune kašike sušenog crnog luka
 • 2 kašičice soli
 • 2 kašike psilijuma (ako nemate, za pola dcl smanjite vodu)
 • 3 šolje tople kisele vode ( svi primenjujemo Miličin predlog)
 • prašak za pecivo
 • puter
 • belance za premazivanje (ne mora)
 • semenke za posipanje

Sve navedene sastojke izmešajte varjačom i ostavite da fermentiše od 4-6 sati, slobodno može i duže.

Posle fermentacije umešajte 1 prašak za pecivo. Izmešajte varjačom ili mikserom sa nastavcima za testo. Mokrim rukama uzimajte testo i pravite lopte koje stavljajte na pek papir. Ništa ne pritiskajte, samo ih oblikujte kao veknice. Veličine i oblici su proizvoljni. Kod mene su ispale 4 srednje veknice, koje sam premazala jednim belancetom, jer sam htela obilato da ih pospem raznim semenkama, pa da posle pečenja ne bi spalo, koristila sam belanca. Ako ne posipate obilato i ne mora. Ja sam jednu veknicu posula golicom, drugu susamom, treću suncokretom a četvtru meni omiljenim kimom. Malo utapkala. Na svaku veknicu sam stavila par kockica putera. To je obavezno.

Hlebiće sam stavila u zagrejanu rernu na 220 i na dno rerne stavila malu činijicu sa vodom, kako bih u rerni napravila parnu kupku za moj hleb. Posle 15 minuta smanjila sam rernu na 200 i pekla još 45 minuta. Sve ukupno sat vremena, ali setite se priče sa početka, krckavilo, reškavilo….Mislim da za one koji ne vole reš, može da se peče i 45 min maksimalno, ali svakako najbolji pokazatelj je čačkalica. Zabodite u testo, ako izađe čista i suva, pečeno je.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Stavila sam ih na žicu od rerne koja je na tepsiji da se hlade do jutra, pokriveno stoljnjakom ili krpom. Ujutru se igrajte ukusima. Ja sam hlebić sa golicom jela uz mileram u koji sam stavila dve kašičice pesta od limuna, po predlogu naše Cocco

Prijatno vam želim uz najlepše mirišljavo pecivo.

 Ostavite komentar