Mirišljave “goranice”

07/05/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mogla sam da ih nazovem i “dobrodošlice”. Koliko god volim da putujem, toliko volim i da se vratim kući. I najlepše mi je to prvo jutro. Buđenje u svom krevetu, topla voda dok češkam pse, smucanje u mojoj lepoj kuhinji, šetnja… A tek miris koji se širi iz rerne po povratku. Ništa lepše od domaćeg peciva.

Kako nisam ostavila punu kuću, tako me je sačekalo samo ražano brašno, neotvorena pavlaka u frižideru (da, dozvoljena je u restrikciji) i, naravno, police pune začina. A zna se koji najviše volim – goranski.

Savršen goranski začin

 

I pre nego što počnete da pravite ove lepinje zagrejte rernu na najjače.

Recepte je jako jednostavan ali pratite korake. Kod nekih peciva se desi da potpuno drgačije ispadnu ako se ne ide istim redosledom.

Prvo stavite pavlaku u činiji, dolijte vode i razmutite je. Zatim dodajte kašičicu goranskog začina (ili koji već volite) i prašak za pecivo. Kada bufdete promešali videćete kako će smesa početi da peni. Sačekajte da se mehurići malo smire pa dodajte brašno i ulje. Kašikom vadite smesu na pek papir koji ste stavili u pleh. Od ove količine sam dobila pet lepinja.

Ubacite u zagrejanu rernu, smanjite temperaturu na 200 i pecite dvadesetak minuta. Dok ne porumene. Uradite “čačkalica test”. Ako se ništa ne lepi za nju kada je izvadite iz lepinja znači da su gotove. Pustite ih par minuta da odahnu, isecite i filujte.

Za “goranice” vam je potrebno:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 100 ml mlake vode
  • 2 kašike pavlake
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica goranskog začina
  • 1/2 praška za pecivo

So nisam stavljala jer je to osnova goranskog začina. Ako koristite neki drugi, vi dodajte i soli kada i prašak za pecivo. I uživajte.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar