Kuva i piše: Ana Ćubela Ovo je treći dan od kako …
Kuva i piše:
Marina Damnjanović
Ovseno i proseno brašno se slabije koriste u odnosu na druga integralna brašna jer nisu baš pogodna za hlebove i peciva koja je potrebno domesiti rukom. Ali baš ova dva brašna su mi posebno draga, volim njihov ukus i često pokušavam da ih provučem kroz peciva koja spemam. Bila sam rešena da ih iskoristim zajedno, iako je to moralo u maloj količini, i uz omiljenu kombinaciju začina za hleb.
Sastojci:
- 110 g ražanog brašna
- 20 g ovsenog brašna
- 20 g prosenog brašna
- 1 puna kašičica psilijuma
- 1 kašićica lanenog semena
- 1 kašika maslinovog ulja
- 150 ml kisele vode
- pola kašičice soli
- pola kašičice cimeta
- pola kašičice kumina
- kašičica đumbira
- pola praška za pecivo
Pomešala sam suve sastojke, osim praška za pecivo, pa dodala tečne. Umešala sam kašikom dok nisam dobila kompaktnu smesu, poklopila sam posudu i odložila na kuhinjski pult da prenoći. Testo je fermentisalo oko 15 sati, nakon čega sam dodala prašak za pecivo i dobro ga umešala. Pošto su ovseno brašno i psilijum popili dosta vode, smesa je bila malo gušća. Posula sam brašno po radnoj ploči, prebacila testo, pa i njega posula sa malo brašna. Oblikovala sam veknicu i zasekla je na nekoliko mesta.
Prebacila sam je u pleh u kome je već bio pek papir, a kada se rerna zagrejala, veknica je otišla na pečenje.
Hleb sam pekla na 220 stepeni tačno pola sata. Dužinu pečenja, kao i temperaturu bi trebalo da prilagodite svojoj rerni. Meni je dosta vremena trebalo da upoznam svoju, a desi se da me i mimo toga iznenadi. Uvila sam ga u dve suve krpe odmah po vađenju iz rerne, a kada se potpuno ohladio sa sve krpama ga prebacila u kesu. Sutra ujutru je bio sasvim mekan, mirišljav i preukusan. Kombinacija začina deluje neobično, ali je pun pogodak! Miris ove veknice me je asocirao na miris grisina.
Nadam se da ćete uživati u ovoj mirišljavoj veknici!
Cao 🙂 zanima me kad je najbolje jesti kasu (kod mene su to ovsene mekinje, cimet, orasasti plodovi, lan, suve nekandirane kajsije, otprilike), ujutru za dorucak ili za veceru?
I,s obzirom, da nemam visak kg, da li je u redu preskociti restrikciju, jer bih ja trebalo da uzinam voce (koje nije slatko, jer imam insulinsku rezistenciju), tacnije da imam dve uzine i tri obroka (nesto na 4 sata upsem, nesto na 3 :))
Hvala unapred na odgovoru!
Milica
Takva kombinacija se uopšte ne jede u hrono ishrani. Eventualno bi moglo da prođe kao povremeno varanje za užinu. Zato što se ugljeni hidrati jedu uglavnom za doručak, a voće isključivo za užinu. Ni jedno ni drugo se nikad ne jede za večeru. Pogledajte pravila. I ne morate restrikciju, ona nije obavezna.