Miriše na more: Sardele i namaz od maslina

14/12/2015

Sardele 2

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Obećala sam da ću ove godine imati više predloga za post, i nameravam da održim to obećanje. Ovog puta nije u pitanju post na vodi, već na ulju i ribi.

Sardele 1

Naletela sam pre neki dan na sardele, fino usoljene, ali opet ne previše slane da ne mogu da se jedu u kombinaciji sa maslinama. Uzela sam 100 grama zelenih maslina i samlela ih u blenderu sa nekoliko kašika maslinovog ulja i prstohvatom sušenog ruzmarina. So nipošto ne dodavati jer nećete moći da jedete.

Sardele 3

Isekla sam hleb na kriške (kliknite za recept hleba), malo ih namazala sa maslinama, stavila sardele i rukolu. Rukola, ili neki drugi zeleniš su obavezni, da malo razblaže jelo.

Sardele 4

A onda sam slikala da to sve lepo izgleda za blog. Kada sam završila sa fotografisanjem, sela sam da jedem kao i sav normalan svet. Zasukala sam rukave i prstima istinila sardele, odvojila one male koskice, i u malim parčićima ih muljala sa maslinama i stavljala na hleb. Uz ogromne količine rukole. Sardele su jake i slane, masline isto, rukola malo ljutkasta i lepo rezi. Za mene, ovo je savršena kombinacija. I miriše na more. Kada bih zatvorila oči, bila bih ubeđena da sedim u hladu na nekoj obali, da je more tu ispred mene, krošnja drveta iznad, a dobro domaće vino na stolu.

Eto tako…..

Ako vam je kombinacija maslina i sardela previše jaka, na hleb stavite samo dobro hladno ceđeno maslinovo ulje. I preko njega istitnite sardele.

I prijatno!

 

 2 komentara

Ostavite komentar