Ovi krekeri mogu da se jedu i u vreme posta, baš sa humusom
Kuva i piše:
Milica Jović
Volim da spremam tradicionalna srpska jela, jer mislim da ovaj kraj ima neverovatno bogatu i raznoliku kuhinju.
Svaki kraj ima nešto autentično, a jug Srbije je poznat po raznim pitama. Tako i ova pita potiče iz Vranja i sprema se sa bogatim nadevom. U kući mog muža tradicionalno je spremala njegova baka Stojadinka, koja je bila poznata po umeću pravljenja pita.
Potrebni sastojci:
- 400 gr speltinog mekog brašna
- 2.5 dl mlake kisele vode
- 1 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 puna kašika masti
Nadev:
- 500 gr sira
- 2 jaja
Premaz:
- 1 jaje
- 1 kašičica masti
- 2 kašike kisele vode
Pomešati brašno i kiselu vodu i ostaviti da fermentiše tokom noći. Ujutru dodati so i prašak za pecivo pa testo doraditi na pobrašnjenoj površini. Razvući koru debljine pola centimetra i premazati otopljenom mašću. Zaseći ukug ka sredini.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Zatim preklapati deo po deo. Pazvući koru debljine prsta i njome obložiti tepsiju (28cm). Pripremljen fil sipati preko kore, zatim preklopiti krajeve kore koji su van tepsije.
Premazati pitu umućenim jajetom pomešanim sa mašću i kiselom vodom, ostatak sipati u sredinu pite. Peći na 210°C 30 min.
Lepa je i vruća i hladna. Probajte, a ja ću i dalje praviti tradicionalna jela pripremljena na hrono način.
Za one koji prate pravila restrikcije ova pita gologlavka spada u komplikovana jela koja se jedu jednom u desetak dana.