Miris i ukus juga Srbije: Pita “Gologlavka”

05/03/2018

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volim da spremam tradicionalna srpska jela, jer mislim da ovaj kraj ima neverovatno bogatu i raznoliku kuhinju.


Svaki kraj ima nešto autentično, a jug Srbije je poznat po raznim pitama. Tako i ova pita potiče iz Vranja i sprema se sa bogatim nadevom. U kući mog muža tradicionalno je spremala njegova baka Stojadinka, koja je bila poznata po umeću pravljenja pita.

Potrebni sastojci:

  • 400 gr speltinog mekog brašna
  • 2.5 dl mlake kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 puna kašika masti

Nadev:

  • 500 gr sira
  • 2 jaja

Premaz:

  • 1 jaje
  • 1 kašičica masti
  • 2 kašike kisele vode

Pomešati brašno i kiselu vodu i ostaviti da fermentiše tokom noći. Ujutru dodati so i prašak za pecivo pa testo doraditi na pobrašnjenoj površini. Razvući koru debljine pola centimetra i premazati otopljenom mašću. Zaseći ukug ka sredini.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Zatim preklapati deo po deo. Pazvući koru debljine prsta i njome obložiti tepsiju (28cm). Pripremljen fil sipati preko kore, zatim preklopiti krajeve kore koji su van tepsije.

Premazati pitu umućenim jajetom pomešanim sa mašću i kiselom vodom, ostatak sipati u sredinu pite. Peći na 210°C 30 min.
Lepa je i vruća i hladna. Probajte, a ja ću i dalje praviti tradicionalna jela pripremljena na hrono način.

Za one koji prate pravila restrikcije ova pita gologlavka spada u komplikovana jela koja se jedu jednom u desetak dana.



Ostavite komentar