Mint lasi – mlečno jutarnje osveženje

08/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Mint lasi je zapravo piće napravljeno od gustog jogurta (grčki tip) koje se u Indiji služi u bilo koje dana. I to ledeno. mi smo ga isprobavali kao jutarnju varijantu kada smo spremali indijsku kuhinju na Pidžama partiju. I odlično osveži šta god spremali za doručak. Posebno ako je pored nešto masno, a hrono doručak uvek treba da bude lepo zamašćen.

U indiji se, pored najrazličitijih začina, dosta goristi gusti jogurt sličan grčkom ili našem kiselom mleku. Verovatno da bi se napravio balans sa jakom hranom. I većina sosova i marinada ga sadrži, bez obzira da li se radilo o  doručku, ručku ili večeri.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Meni se dopao, što bi rekli, na prvo oko, pa sam odlučila da ga isprobam. Ali ga nisam pravila sa vodom i kockama leda kao u Indiji, već sam ostavila gustu varijantu, savršenu za umakanje.

Potrebno vam je:

  • Iseckana nana (oko 4 kašičice)
  • Oko 300 ml gustog grčkog jogurta, mada može i gušće kiselo mleko
  • 1/2 kašičice kumina (može da se nađe u većini bio radnji)
  • 1/2 kašičice morske soli

Na ovu količinu u Indiji dodaju još 3 čaše vode i 6 do 8 kocki leda. Nama to nije bilo potrebno. Niti smo ga pili, niti nam je bilo vrelo.

Pogledajte Pidžama party u duhu Indije:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/301134870550836/

Sve stavite u činiju i promešajte. ako vam se učini pregusto, dodajte malo vode, obične ili mineralne. Ukrasite po želji začinima i malo preostale nane. A ako želite da ugodite gostima i ulepšate sto, stavite svakome svoj deo u čašu.

Spremali smo još:

Roti – začinjeni slagani hleb

Hrskave indijske mekike (bhatura)

Kremasto (pred)jelo sa patlidžanom

Preklopljen hleb sa spanaćem

Tako malo sasrojaka, a tako dobar dodatak glavnom delu jela. Van restrikcije, kašika do dve ovog sosa može da ide i uz ručak.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar