Recept za domaće kore od spelte i ječma šalje Majda iz Norveške.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Svi mi smo (neko manje, neko više) preveli određeni broj ljudi na svetlu stranu, odnosno ubedili ih da promene neke navike u životu. da, na primer, daju šansu integralnim pecivima. Određene ljude nije bilo potrebno mnogo ubeđivati, sami su izrazili želju, a nekima je trebalo prići kreativno.
E, ove mini lepinje i njihovo punjenje su odlična “navlakuša”.
Potrebno vam je:
- 150 grama brašna (mešela sam ražano, heljdino i ječmeno)
- malo manje od 2 decilitra kisele vode
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice morske soli
- 2 kašičice limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
- kim i krupna morska so za posipanje
Pomešajte brašna, so i sodu bikarbonu. Dodajte maslinovo ulje i kiselu vodu. Promešajte pa dodajte limunov sok. Onda još jednom baš dobro promešajte smesu. Ovo je gustina koju treba da dobijete:
Mokrim rukama vadite testo i napravite male kugle. Poređajte ih po pek papiru koji ste stavili na pleh. Malo ih pritisnite i pospite kimom i krupnom morskom soli.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite između 5 i 10 minuta, sve zavisi od rerne. Moja je slaba i pekla sam ih na 220 skoro 10 minuta.
Od ove smese sam dobila 8 komada.
Kada budu gotove, pustite ih par minuta da se prohlade. A onda ih filujte. Deo lepinjica sam isekla i namazala sa malo kajmaka, stavila duvan čvarke i poklopila.
Drugi deo sam filovala ajvarom. Zatvorila sam ih, na vrh stavila po polovinu masline i sve spojila onim ukrasnim malim viljuškicama.
Idu praznici, nastavlja se sa slavama, probajte da li će se nekome dopasti. Lepo izgledaju na tanjiru i baš mame.
Prijatno!