Mini lepinje od tri vrste brašna

11/01/2016

Mini lepinje 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ako se pitate zašto u poslednje vreme često pravim mini lepinje evo nekoliko praktičnih odgovora:

  1. Brže se ispeku
  2. Zgodne su za pakovanje ako morate da nosite doručak na posao
  3. Slađe su tako, kao neko koktel pecivo

Od njih ne može da se napravi lep i veliki sendvič, ali zato može milion sitnih kombinacija.

Potrebno vam je:

  • 50 grama ražanog brašna
  • 50 grama ječmenog brašna
  • 50 grama heljdinog brašna
  • 130 -140 militara kisele vode
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 ravne kačičice morske soli
  • 1 kašika svinjske masti
  • 1 kašičica kima

Prvo umešate suve sastojke: brašna, so, prašak za pecivo i kim. Zatim dodate kašiku masti i mešate dok ne razbijete mast što više. Zatim dodate kiselu vodu. Trebalo bi da napravite baš gustu smesu, mnogo gušću nego kad pravite hleb, ali da opet može da se muti kašikom, mada ne baš lako.

Nakvasite ruke i vadite smesu pa mokrim rukama oblikujte kuglicu i spustite je na pleh u koji ste stavili pek papir. Meni je od ove smese ispalo osam komada. Preko njih mođete da pospete neke semenke, a i ne morate. Stavite ih u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni između 5 i 10 minuta. Dužina pečenja kao i temperatura zavise od rerne. Moja je jako slaba, pa se vi prilagodite vašoj.

Prijatno!



14 komentara

  1. Lepinjice su jako ukusne ali su se meni ronile?Stavila sam mast od mangulice pa je mozda zbog toga?

    1. I ja sam. Koja ste brašna stavili i koliko? Od ovsenog brašna hoće da se mrve peciva. Hoće da budu sipkava i od masti, ali od malo veće količine.

    1. Ovo su baš male lepinje, zato se zovu mini. Bukvalno su zalogaj. Ali se tako baš brzo ispeku i zgodne su za pakovanje.

    2. Ovo su baš male lepinje, zato se zovu mini. Bukvalno su zalogaj. Ali se tako baš brzo ispeku i zgodne su za pakovanje.

  2. Pravila sam ih i fantasticne su. Da li mogu da se jedu svaki dan, posto su dosta jednostavnije i ukusnije od onih hrono hlebova? Hvala.

  3. Zanima me da li sme uz ove lepinjice za dorucak da se jede puter, obzirom da u njima vec ima svinjske masti?

  4. Meni bi ispalo 8 komada ali sam ih htela za sendvice pa sam ih spojila u 4 i malo spljostila…. sad nesto nece bas da se ispeku suvise su mi bele a stavila sam sve kako pise…

    1. Čačkalicom proverite da li su gotove. Ako se ništa ne lepi za nju, znači jesu. Od ovsenog brašna peciva budu svetlija.

  5. Meni je ovo drugo pecivo da pravim, sto se ovog sajta tice, i uporno nece dobro da mi se ispece, polu zivo ostaje. I prvo lepinja koju sam pravila, i sada ove isto lepinjice. Od brasna sam stavila speltino, razeno i jecmeno brasno, i rerna mi je poprilicno jaka, tak da nisam siurna sta se desava :O?!

    1. Tako nešto retko čujem kada su recepti u pittanju. Posebno ne za ove mini lepinje koje budu gotove za tili čas. Možda ih pečete na previsokoj temperaturi pa se prebrzo uhvati korica. Ova testa od integralnog brašna treba peći na nižoj temperaturi. moja rerna je poprilično slaba pa sve moram na 220. Vi spustite temperaturu. I još nešto, ova peciva ne treba seći čim izađu iz rerne. Tako će sredina delovati gnjecavo iako nije. Uvek moraju malo da se izduvaju.

Ostavite komentar