Tradicionalno jelo, prvi put napravljeno u baš u Nidriju na Kefaloniji gde se sada nalazimo. A kuvar, naravno, Grk
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Čvarke nisam jela mesecima, zaboravila sam i da postoje. Sramota. A onda juče ujutru uđem u malu lokalnu radnju da kupim jaja i vidim ih – duvan čvarci, moji omiljeni.
I odmah promena plana za doručak. Umesto mafina pravim pogaču, neku manju da mi se ne vuče po kući. A na lepinju mlad sir i čvarci. Hmmm.
Mini pogača
Za nju vam je potrebno:
Samo malo ljubavi i pažnje 😉 .
- 110 grama ražanog brašna
- 110 grama speltinog brašna
- 150 militara obične vode
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice praška za pecivo
Pomešate suve sastojke, a zatim u njih dodate ulje i vodu. Zamešate kašikom, pa izručite testo na pobrašnjenu radnu ploču. Nemoje da dodajte još mnogo brašna. Tek toliko da testo prestane da se lepi a da ostane meko.
Formirajte loptu, nauljite je i pospite semenkama po želji. Ja sam koristila smrvljen lan i susam. I ostavite je sa strane dok se rerna ne zagreje sve sa plehom. Kada je rerna postigla temperaturu od 22o stepeni, izvadila sam pleh, stavila pek papir i pogaču na njega. Vratila sam pleh u rernu i pustila je da se peče nekih 20 minuta. Probajte čačkalicom da li je gotova. Ako se ništa ne lepi, spremna je za vađenje iz rerne.
Nemojte odmah da je sečete da ne bi ste nožem slepili unutrašnjost. Pustite je da se malo ohladi, ne mora mnogo, deset minuta će biti sasvim dovoljno.
Prijatno!