Dva omiljena jela spojena u jedno
Kuva i piše:
Ivana Milić
Za tri godine, koliko se trudim da jedem po hrono principima, nisam jela ni napravila ukusniji i bolji hleb od ovog hleba, a isprobala sam mnogo recepata. Ispao je savršeno. Ne znam da li su se poklopili ‘eksperimentalni uslovi’ u kuhinji pa je ispao tako dobro, ali u svakom slučaju danas pravim ponovo i nadam se da ću ponoviti uspeh.
Inspiraciju mi je dala moja draga prijateljica Mila koja mi je ispričala da je probala beskvasni crni hleb u detinjstvu samo jednom, a i dan danas pamti taj blago slatkasto-kiseli ukus. I naravno, Anin blog i recepti su pomogli u najvećoj meri. Moja draga Mila (koja je po profesiji kuvar i dugo je radila u pekari, pa se razume u testo) je došla i eksperimentisala sa mnom i dobile smo sjajan rezultat. Naziv sam dala u čast njoj, posto je ništa ne mrzi i pomaže mi bezrezervno, pogotovo sa mojim ludim idejama u kuhinji. Jedina mana ovog hleba je bila što je nestao u roku od 15 minuta. Jedva sam ga otela of familije da slikam. 🙂
Potrebno vam je:
500 g brašna ( stavile smo oko 250 g ražanog, a ostalo smo pomesale ječmeno, speltino, malo integralnog pseničnog i heljde)
1 kašičica morske soli
4-5 kašika maslinovog ulja
1 ravna kasika kima
1 kašika mlevenog lana
500 ml vode
U činiju smo stavile prvo suve sastojke, pa ‘mokre’ i umesile. Dobije se malo ređe testo. Pokrile smo činiju sa folijom i stavile krpu preko. Stajalo je oko 20 sati. Kod mene u stanu je prilično toplo pa nisam smela duze da fermentišem. U svakom slučaju, kad pomirišete testo, treba da ima taj blago sladak-kiseo miris. Ako nema, ostavite još nekoliko sati. Kad je testo fermentisano, dodajte 1 prašak za pecivo, pola kašičice sode bikarbone i kašičicu soka od limuna pa dobro promešajte. Prebacile smo testo u kalup za hleb obložen papirom za pečenje, dodale razne semeke i pokrile alu folijom. Pekle smo 15- tak minuta na najjačoj temperaturi, pa još 40 minuta na 200 stepeni, zatim otkrile foliju, ugasile rernu i pustile jos 10-tak minuta. Danas ćemo probati da dodamo semenke u samo testo.
Prijatno!
Da li je obicna voda u pitanju sobne temperature ili kisela voda?
Ako Ivana nije napisla da je kisela, onda je sigurno obična. A i kada se hleb ostavlja ovako dugo da stoji, onda se uvek stavlja obična voda sobne temperature.
Ovo je stvarno najbolji hleb koji sam do sad pravila. Ukusan, socan, mirisljiv…ma jede se bez icega drugog 🙂 Kod mene u kuci nestaje za jedan dan 🙂
Sa kojom folijom treba da se pokrije hleb dok fermentise? Da li sa providnom rastegljivom ili sa aluminijumskom?
Prekrijem sa onom providnom.
drage moje,
ja nesto nisam zadovoljna svojim “hlebovima”, bez obzira sto pratim sva upustva. Nekako mi nikad ne poraste, i uvek mi ostane nekako “mokar”u sredini. Bez obzira sto ga ostavim na nizoj temperaturi da se susi? Molim za pomoc!!!!
Dajte konkretno neki recept koji vas muči, pa da vidimo šta je.
Hleb ima divan ukus, samo mi je trebalo mnogo vise vremena da ga ispecem. Pekla sam ga jos pola sata duze da bi bio dobar u sredini.
Postovana, mene muce poprilicno ti delovi gde se pominju semenke. Da li su apsolutno bilo koje semenke dozvoljene cak i u restrikciji, ili postoji nesto sto nije preporucljivo. Takodje me zanima za zrnevlja, odnosno leznike, bademe, i ostale te zdrave grickalice, kada i da li mogu da se konzumiraju? Hvala na razumevanju 🙂
Semenke mogu ali sa njima ne treba preterivati. Mislim da je preporuka 40 grama nedeljno. Bademi i lešnici mogu, za doručak ili kao dodatak ručku, posebno ako je proteinski slabiji.
Da li se alu-folija kojom se prekriva kalup, bocne na nekoliko mesta ili ne?
Ne znam u cemu je problem ali odnedavno su mi svi hlebovi vlazniji unutra od uobicajenog! Naslucujem da je do pecenja, ali nisam sigurna, jer i do sada sam ih isto pekla…. Ostavljam ih da fermentisu barem 10 sati, posle toga prekrijem folijom i pecem oko 30 do 40 min na 200 stepeni. Posle toga ih pecem otkrivene na nizoj temperaturi 160 do 180. Spolja budu odlicni ali iznutra sve vlazniji. Rerna je na vazduh i prilicno je jaka, toliko da temperature koje Ana navodi u receptima uvek moram da smanjim bar za 20 stepeni. U cemu je problem? Unapred hvala
Moja rerna je strašno slaba, ako spustim ispod 200, ništa se ne dešava. Zato uvek napominjem da temperatura mora da se prilagodi rerni koju imte. Da li ste menjali brašna? Proizvođača?
da li je obavezan taj period fermentacije ili moze odmah da se pece?
Neće biti isti bez fermentacije.
Uspelo mi je iz prve! Hleb je ukusan i sit.Hvala 🙂