Migas – tradicionalno špansko jelo

14/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Migas je tradicionalno špansko ali i portugalsko jelo čija osnova je – stari hleb. Pa eto i ekonomizacije. Kada vam se hleb osuši, ne bacajte ga već spremite ovo fantastično jelo. Nekada je služio siromašnijem delu i pastirima, danas se može videti i u najboljim restoranima. A sastojci za njega su, manje – više, uvek pri ruci. Kad malo bolje razmislim, ovo jelo je savršeno za čišćenje kuhinje i frižidera.

u zavisnosti u kojem delu zemlje se sprema ide sa kobasicom, jajima, svinjskim rebrima ili sirom. Mi smo se ovog puta odlučili za kobasicu i slaninu u kombinaciji sa jajima. Nismo koristili čuveno čorizo kobasicu, koju stavljaju u Španiji, već Kosmajska sremsku kobasicu. Lokal partiotizam.

Pogledajte kako smo spremali španska jela koja su bila mrsna i posna i poneka mogu za ručak.

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/843796602619708/

Mislim da ovo jelo treba više spremati odokativno, nego po receptu, ali ću vam napisati tačan recept od kojeg sam počela. Neko voli više hleba, neko manje, neko više suhomesnatog, neko manje. A i veliku ulogu igra broj ljudi kao i velilina tiganja. Nisam želela da mi se hleb kuva već da dobije hrskavost i zlatnu boju. Tako da sam ga stavila koliko da pokrije dno, možda prst ili prst i po debljine.

Originalan recept:

  • 500 gr suvog hleba
  • 250 gr čoriza
  • 150 gr slanine
  • 6 do 7 čenova belog luka (stvar ukusa)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 4 jaja
  • Začini po ukusu: Morska so, biber, čili….šta želite

Ovako je sve izgledalo na kraju:

Prvo se izmrvi i potopi hleb, ali je meni svakako 500 gr za ovo jelo previše. Stavila sam možda 6, 7 punih kašika izmrvljenog i natopljenog hleba. Dosta je ostalo za nešto drugo.

Ostavite hleb da stoji, oko sat vremena. Za to vreme iseckajte slaninu i kobasicu, a čenove samo očistite.

E onda idete redom. Malo će zvučati dosadno ovo stavljanje namirnica pa vađenje, ali ide poprilično brzo, sve možete da vidite gore u videu.

Zagrejte maslinovo ulje blago. Pa u njega stavite beli luk čije ste glavice samo nožem smirvili, nije potrebno da se secka. Kada se on malo “proprži” izvadite ga napolje u činiju pa u tiganj ubacite kobasicu i slaninu. Kada se proprže i njih izvadite u činiju. A onda ubacite hleb. Pržite dok ne dobije koricu i zlatnu boju. A onda vratite sve sastojke, dodajte začine, promešajte i ostavite još malo da se ukusi pomešaju.

A onda ispržite jaja. Milena kaže da bi jaja trebalo pržiti posebno i za serviranje koristiti keramičku / glinenu posudu. Nisam htela da prljam još jedan tiganj, pa sam smesu samo rasporedila tako da napravim četiri rupice i tu usula jaja. Pokrila sam poklopcem da brže budu gotova. A onda sam, po savetu Milene, Prvo smesu sa hlebom stavila u činijicu pa jaje preko.

Spremali smo još:

Može za doručak, može za ručak, može u vreme posta: Pisto

Empanade sa sirom

Velika empanada sa tunom i povrćem

 

I oduševila sam se. Mada se ja uvek oduševim ovim, takozvanim sirotinjskim jelima s dugom tradicijom. Toliko jednostavna, toliko ekonomična, a puna ukusa. Često mnogo bolja nego nešto na čemu se radi satima i sa savršenim namirnicama.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”

 

 Ostavite komentar