Menjajmo navike! Fantastičan pire od brokolija

27/09/2017

Kuva i piše:
Marina Damnjanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Iz mog ugla, dva najlepša načina za spremanje brokolija su: samo ga vrlo kratko obariti u posoljenoj vodi (ne dozvoliti da postane gnjecav), ili napraviti pire od njega.

Takav pire ide uz svako meso, posebno piletinu. Pogodan je i zaručak i zavečeru, a dodaci se uvek mogu menjati u zavisnosti od toga čega još ima u frižideru. Lak je za pripremu, a lep za promenu na stolu. Evo jednog predloga sa pečenom paprikom.

Potrebno je:

  • 1 manja glavica brokolija
  • 1 manja crvena pečena paprika
  • Malo ljute paprike
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1-2 čena belog luka
  • Sveža mirođija, so, biber po ukusu

Brokoli obariti u vodi da lepo omekne. Kratko ga prohladiti pa staviti u blender sa svim ostalim sastojcima. Zavrtite, pa ako ima potrebe, odnosno ako je pire pregust, dodajte i malo vode. Nemojte preterati sa vodom da se ona kasnije ne bi odvojila, to neće biti lepo. Ponekad je bolje dodati ijednu kašiku ulja više. Jasam ljutu papriku samo posula odozgo, bez dodavanja u blender. Prijatno!



5 komentara

  1. Upravo isprobano! Iznenadjena sam koliko je dobro. Inace, ne obozavam brokoli, pa trazim razne recepte kako bih ga uvrstila u ishranu, i zavolela. Ovaj cu sigurno zapamtiti 🙂

Ostavite komentar