Posle ove paste nema gladnih
Kuva i piše:
Marina Damnjanović
Iz mog ugla, dva najlepša načina za spremanje brokolija su: samo ga vrlo kratko obariti u posoljenoj vodi (ne dozvoliti da postane gnjecav), ili napraviti pire od njega.
Takav pire ide uz svako meso, posebno piletinu. Pogodan je i zaručak i zavečeru, a dodaci se uvek mogu menjati u zavisnosti od toga čega još ima u frižideru. Lak je za pripremu, a lep za promenu na stolu. Evo jednog predloga sa pečenom paprikom.
Potrebno je:
- 1 manja glavica brokolija
- 1 manja crvena pečena paprika
- Malo ljute paprike
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1-2 čena belog luka
- Sveža mirođija, so, biber po ukusu
Brokoli obariti u vodi da lepo omekne. Kratko ga prohladiti pa staviti u blender sa svim ostalim sastojcima. Zavrtite, pa ako ima potrebe, odnosno ako je pire pregust, dodajte i malo vode. Nemojte preterati sa vodom da se ona kasnije ne bi odvojila, to neće biti lepo. Ponekad je bolje dodati ijednu kašiku ulja više. Jasam ljutu papriku samo posula odozgo, bez dodavanja u blender. Prijatno!
Ana, hocu da te ozenim. OZBILJNO!
Pire od brokolija fantastičan, brzo, lako za pravljenje. Rečju, hvala za recept. 🙂
Upravo isprobano! Iznenadjena sam koliko je dobro. Inace, ne obozavam brokoli, pa trazim razne recepte kako bih ga uvrstila u ishranu, i zavolela. Ovaj cu sigurno zapamtiti 🙂
Dali je neko pravio pire od brokolija bez paprike?
Ja 😀 Samo maslinovo, so i beli luk. Savršeno.